Grote stukken stramien

Zelf kleden knopen met Smyrnawol was vroeger een geliefde bezigheid. Vooral in de handwerkbladen van Burda stonden tal van mooie patronen en dan had je verder alleen een stuk stramien nodig, een smyrna-naald en heel veel wol. De kleden waren voor het eigen interieur, soms voor aan de wand en soms voor op de vloer. Nog makkelijker was het om een stuk voorbedrukt stramien te kopen, want dan hoefde je niet meer vanaf een patroon te werken maar kon je gelijk iedere knoop in de juiste kleur maken. Ik heb het vroeger zelf ook gedaan en het was heerlijk werk!

Dus ik heb ook wel overwogen om deze stukken stramien zelf te houden, maar dat doe ik niet. Ik hou nog wel één stuk achter, want je weet maar nooit. Wat je vroeger gedaan hebt, wil je graag later weer doen, en dat blijkt ook uit de vragen die ik krijg. Ik ben dus blij dat ik deze bijzondere stukken stramien in m’n shop kan plaatsen, want zoiets kom je niet vaak meer tegen. Het stramien werd vroeger in kloosters met de hand beschilderd, en dat was veel werk. Vandaar dat deze stukken vroeger ook al vrij prijzig waren.

Bij twee van deze stramiens zie je een hoek in een donkerder kleur. Dat is bewust zo gedaan, om aan te geven dat je voor een opvulkleur moet zoeken in die richting. Hoewel je natuurlijk ook altijd je eigen voorkeur moet laten meespelen.

Ik kan me voorstellen dat iemand heel graag wilde beginnen met knopen toen zij die mooie afbeelding van een dame te paard in huis had. Waarschijnlijk heeft ze gedacht dat knopen met gewone wol ook wel kon, en na een tijdje zag ze in dat dat eigenlijk helemaal niet mooi werd. Dat geeft wel aan dat je voor knopen echt de juiste wol moet gebruiken. Die wol is nog wel te krijgen in een specialistische winkel, en dan kun je dus iets heel moois maken waar je jarenlang plezier van hebt.

En dan heb ik nog een ‘proeflapje‘ wat gemaakt is in smyrna-knoopwerk en wat waarschijnlijk gemaakt is voor de ENSAID-opleiding. Een leuk hebbedingetje voor wie proeflapjes verzamelt. En een goede foto om zowel het knoopwerk als het stramien nog even van dichtbij te bekijken.Nu is te zien dat heel zorgvuldig bij àl het verfwerk de nadruk ligt op de twee streepjes tussen de hokjes in. Dit geeft de kleur aan zoals er geknoopt moet worden. En dit geeft ook het onderscheid aan waarom dit een stuk stramien is wat speciaal voor knopen is. Er bestaat ook ander bedrukt stramien wat bedoeld is voor kruissteek. Dit is vaak één slag kleiner èn het verfwerk is gedaan precies op de kruispunten van de hokjes. Dat verschil is bepalend.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.