Haakpatronen uit oude kranten

Tientallen jaren werden haakpatronen voor kleden en kleedjes afgedrukt in kranten en tijdschriften. Geen aantrekkelijk vormgegeven foto’s stonden erbij, maar kleine zwart-wit foto’tjes waardoor de haakster zich enigszins een beeld kon vormen van hoe het kleedje zou gaan worden. Veel huisvrouwen knipten af en toe een patroontje uit en gebruikten dat. Of ze bewaarden het voor later, netjes ingeplakt in een schrift of multomap.

Veel van de oude kleedjes die we nog wel eens zien in huizen van oudere dames of die we (voorheen) tweedehands tegenkwamen, zijn gehaakt vanaf zo’n krantepatroon. En niet vanuit de mooi-vormgegeven boekjes die later op de markt kwamen. Dat vergroot de bewondering voor die oude gehaakte kleedjes.

4 reacties op “Haakpatronen uit oude kranten”

 1. Beste Margriet . Weer genoten van de nieuwsbrief. Als je zo oud bent als ik, kom je zoveel oude bekende patronen tegen. Toch is het iedere keer weer leuk om die oude bekenden tegen te komen. Groetjes van Evelize.

  1. Bedankt voor je reactie Evelize! Dit soort reacties geven ook een soort ‘rechtvaardiging’ aan m’n blog, want we hebben gewoon allemaal vroeger dezelfde patronen gezien en dat maakt het ook leuk om dit nu met elkaar te delen!

 2. Claudia Cier-Zniewski

  Mijn geliefde buurvrouw overleed 8 jaar geleden en ik erfde all haar handwerkspullen. En dat waren er heel wat (incl. een top model Elna naaimachine). Maar tussen haar spullen vond ik o.a. een met potlood handgeschreven beschrijving van een haakpatroon… van de eerste bewoonster van mijn huis. Zij is in 1935 overleden en dit haakpatroon was altijd bewaard gebleven, doordat de buurvrouw deze toen erfde. Nu weer terug in het huis, in de kamer waarin het patroon ooit is opgeschreven.

  1. Hallo Claudia, bedankt voor je reactie. Wat een leuke anekdote bij een oud haakpatroon! Ik vind het leuk om te lezen dat meer mensen oog hebben voor zulke oude patronen en zien met hoeveel toewijding die vroeger werden overgeschreven. Mooi dat het al zo lang bewaard is gebleven!
   Ik kan me ook voorstellen dat je de buurvrouw nog steeds mist, als ik dit zo lees.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar top
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013