Hand-werk

Rond gehaakt kleedje van schapewol

Bij handwerk denken we aan vrouwelijke activiteiten met draad en stof. Haken, breien, borduren, dat soort dingen. Vanouds is het kleden van het gezin een taak die meestal door vrouwen werd uitgevoerd. Dus werd er door vrouwen gesponnen en geweefd. Later kwam de versier-behoefte erbij, en elk volk ontwikkelde z’n eigen kunstzinnigheid, met de beschikbare middelen. In onze tijd is de noodzaak om zelf kleding te naaien niet zo groot, maar de versier-behoefte is enorm en dat resulteert in allerlei modes en trends waarin er door duizenden vrouwen naar hartelust wordt gehaakt en gebreid. Ik doe er graag aan mee!

Twee gehaakte tasjes tulpensteek

Wat ik ook leuk vindt om te doen, is m’n handwerk op wat ongewone plekjes  fotograferen. Er deden zich een paar mooie gelegenheden voor, toen er wat werklui bij mij over de vloer kwam. Echte stoere mannen die rustig een gat in het dak zaagden, eindeloos de ladders op en af klommen, in één week het hele huis verfden, nog wat andere klussen deden en onvermoeibaar leken. Ik bewonderde hun vakmanschap en energie. Na een half uurtje pauze sprongen ze weer op en gingen net zo fris weer aan het werk als ’s morgens om acht uur. Er kwam héél veel klaar.
Drie gehaakte turqoise tasjes

De pauzes duurden maar kort, en daarmee ook voor mij de gelegenheden om wat ongewone foto’s te nemen. Ik wilde hen niet in de weg lopen. En de paar keer dat ik het toch deed, merkte ik dat ze er niet veel van begrepen. Waarom zou die vrouw het nou fijn vinden dat haar parketvloer wordt beschermd met een paar planken, en vervolgens legt ze haar handwerkjes op die vieze loopplanken? Geeft ze nou wel om rommel of niet? Ik merkte dat ze het maar raar vonden, en stiekum vond ik dat wel grappig. Ondanks de vele grensoverschrijdingen tussen mannen-werk en vrouwen-werk, zijn er gelukkig toch ook nog vele verschillen.

Trouwens: wat die mannen in ons huis deden was toch eigenlijk óók hand-werk?
Wat grappig dat dat woord voornamelijk wordt gereserveerd voor de (vrouwelijke) activiteiten met draad en stof!

Vandaag komen ze weer. Het wordt steeds mooier hier!

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Gehaakte kippen pannelappen

Vroeg op

Tien gehaakte kleine tasjes – om weg te geven

Tijdschrift haakshow met beddesprei grannyy squares

Haakshow

Omhaakte kledinghangers

Comments

  1. Hoi margriet,
    Stel de vraag aan de mannen of ooit een vrouw hebben meegemaakt die ook steeds handwerken op de foto zetten terwijl ze aan het werk waren.Ik denk dat je heel uniek bent.
    Wat fijn dat het zo mooi wordt in je huis .
    Fijne avond,Niesje

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen