Handwerk en kruissteekmotieven uit de hele wereld

Etnisch handwerk

M’n zoon was thuis in het moederdag-weekend en hij plukte voor mij z’n jaarlijkse gigantische bos Fluitekruid. Hij ontdekte dat hij mij daar een plezier mee doet en het is voor hemzelf ook wel makkelijk, denk ik. Terwijl ik eten sta te koken, trekt hij de keukenla open, haalt er een een oud mesje uit en vraagt hoe laat we gaan eten. “Over een half uur” zeg ik, waarop hij verdwijnt en even later terugkomt met die grote bos. De volgende dag wil hij weer vertrekken, maar nu heeft hij een oogje laten vallen op mijn eeuwenoude stuk olijfhout. Dat ligt hier al een jaar in de kamer en ik ben er weg van. Olijfbomen kunnen zeer oud worden en het hout ervan is keihard. De kronkelige vorm maakt zo’n Boek De mooiste creaties in kruissteekstuk van de wortels decoratief en ik had nog grootse plannen met mijn stubbe: dat kon ik nog wel eens gebruiken voor een paar foto’s. Maar nu had mijn zoon dus ook plannen met dat knoestige hardhout: daar kon hij wel een dockingstation van maken. Hij liet mij wat internet-plaatjes zien die hem tot inspiratie dienden, en zoals gewoonlijk smolt ik maar weer. En hoewel het een ongelijke ruil is (dat flierige fluitekruid begon na een paar dagen al te verwelken, terwijl dit eeuwenoude hout gemakkelijk nòg een paar eeuwen mee kan), deed mijn moederliefde me toch besluiten het hout aan hem mee te geven. “Maar ik moet er nog wèl even een paar foto’s van maken!” zo bedong ik. Dus terwijl hij z’n tas inpakte, verzamelde ik snel alle aankopen van de vrijmarkt van een paar weken geleden. Daar had ik uitzonderlijk veel etnisch handwerk kunnen kopen, en dat lag hier nog. Kijk toch eens hoe mooi dat olijfhout daar tussen ligt!

Veel mooie motieven van etnisch handwerk zijn omgezet in kruissteek zodat we zelf ook aan de gang kunnen. Ik heb een prachtig boek waar ik zelf ook wel eens wat uit gemaakt heb en wat ik vele keren met plezier heb doorgebladerd. Ik heb nu ook een extra boek voor m’n shop, wat ik vorige week al even noemde, omdat er ook een patroon van de Canadese maple leaf instaat: “Kruissteekmotieven uit de hele wereld“. Dit is ook weer zo’n handwerkboek wat even wat toelichting behoeft om het naar waarde te kunnen schatten. Geordend naar werelddeel worden kenmerkende motieven in kruissteek weergegeven, met leuke verwerkingssuggesties. Om een goed beeld te geven heb ik nu verschillende pagina’s gefotografeerd en die vind je in de galerij bij dit leuke boek. Ik hou van ‘kruissteekmotieven uit de hele wereld’, maar nog méér van handwerk uit de hele wereld!

Etnisch handwerk en olijfhout

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Pannelappen in de vorm van jurkjes

Hip gehaakt in de keuken

Deze week Ariadnes uit de tachtiger jaren in de aanbieding

Grijs gehaakt tasje

Tulpendag

Reacties

  1. Margriet zegt:

    Update: dit boek is verkocht en dus niet meer te bestellen.

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen