Handwerk encyclopedie

Als je van handwerken houdt, dan wordt het tijd voor een eigen encyclopedie voor in je atelier of werkkamer of handwerkhoekje. Een encyclopedie is heel leuk om door te bladeren, onder handbereik te hebben en te gebruiken wanneer je iets wilt weten.

Maar er is nòg iets wat leuk is aan zo’n dik boek in je eigen huis: je krijgt er namelijk een heel speciaal gevoel door. Namelijk het gevoel dat je ergens bij hoort, bij de immens grote groep handwerksters over de hele wereld die de hele mensengeschiedenis al mooie en praktische dingen hebben gemaakt. Dat is een heel fijn gevoel, vooral als je in je eentje zit te ploeteren met je handwerkje en je je soms afvraagt waarom je dat ook weer doet. Natuurlijk leven we nu in het internet-tijdperk en bijna niemand ploetert meer in haar eentje want er zijn altijd wel groepen en websites en blogs waar je vragen kunt stellen of je eigen werk kunt laten zien. Dat was er nog niet toen deze boeken werden gepubliceerd en het is mooi dat we nu zo makkelijk kunnen uitwisselen, maar soms is het niet genoeg. Dan wil je zo’n handwerk-encyclopedie die je laat voelen dat je deel uitmaakt van die enorm grote groep mensen die vóór jou ook al heeft gehandwerkt. Dat is een fijn gevoel: weten dat je iets doet wat in een hele lange traditie staat. Of het nou haken of breien of weven of quilten of naaien is: àlles is voor ons al gedaan en daarbij hebben mensen prachtige resultaten bereikt en die hebben in de geschiedenis grote betekenis gehad.

The Needleworkers Dictionary besteedt twee volbedrukte schutbladen aan een Song of Praise for the Needle. In een heel lang gedicht wordt onder woorden gebracht hoe bijzonder het is dat er met naald en draad zòveel mogelijk is en dat deze kunst nooit zal verdwijnen.
“As long as children shall be borne,
so long garments shall be made or worne.
So long as Hemp or Flax or Sheep shall bear
their linnen, woolen fleeces yeare by yeare
so long at least,
the Needles use shall last.”

En zo gaat het nog tientallen dichtregels door, en daarna volgen dan de paarhonderd pagina’s met beschrijvingen en toelichtingen van technieken en namen van alles wat in het verleden is gehandwerkt.

Dus: als je van handwerken houdt, dan wordt het tijd voor een eigen encyclopedie en die zijn eigenlijk helemaal niet zo duur (vergeleken met hoe duur ze vroeger waren). Alleen de verzendkosten zijn misschien een hobbel, maar het is ook leuk als de postbode aanbelt en dan is er zo’n mooi kadootje om voor jezelf uit te pakken.

Dat doe ik eigenlijk nooit: zo wervend schrijven. Dit is de uitzondering. Dan doe ik het alléén bij deze prachtige encyclopedieën uit de tachtiger jaren want die zijn ècht mooi!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar top
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013