Handwerk-uitgaven in eigen beheer

Van het verven met indigo krijgen de vrouwen in Zuidwest China blauwe handen. Een foto daarvan staat afgedrukt op de voorkant van de folders die een tentoonstelling aankondigen over de collectie van Ien Rappolt. Zij verzamelde vele blauw-geverfde plooirokken en prachtige geborduurde kleding tijdens de vele reizen die zij maakte naar China. En niet alleen hield ze daar af en toe lezingen over en richtte ze af en toe tentoonstellingen in, ze heeft ook vele borduurtechnieken bestudeerd om er in Nederland cursus over te geven. En ze maakte borduurpatronen van mooie figuren, die ze in verschillende boeken afdrukte, onder andere het boek Langs Geborduurde Wegen.

Maar nu heeft ze ook een klein boekje gemaakt, onder de titel Zegels van de Four Seal Miao. Dit boekje zag ik voor het eerst op een kostuummarkt dit voorjaar, waar ik ook een exemplaar (voor mezelf) kocht. En ik maakte deze foto, die ik niet gebruikte voor een blogje want ik dacht: “Ik ga zelf nog wel naar die tentoonstelling, en dan blog ik er dàn wel over.” Wat ik hier ook deed.

Nu dan toch nog een blogje, want ik laat graag deze boekjes op de foto eens zien om door te geven dat de Koninklijke Bibliotheek hier ook graag een exemplaar van zou willen ontvangen! Er worden door handwerksters of verenigingen soms boekjes uitgegeven die geen ISBNummer krijgen en niet via een officiële uitgever worden uitgegeven, maar in eigen beheer. Tijdens de lezing over handwerkboeken, twee weken geleden, hoorde ik dat de KB daardoor niet langs de gebruikelijke kanalen op de hoogte kan worden gesteld van deze kleinere uitgaven. Tòch zijn ze er in geïnteresseerd, en dat is dankzij de collectie-specialiste Karin Vingerhoets die zich ervoor inzet om zoveel mogelijk compleet te zijn met alles wat er is uitgegeven op het gebied van handwerk. Oók de uitgaven in eigen beheer dus, zoals dit kleine boekje van Ien Rappoldt.

Dus als je dit leest, en je weet van bepaalde (kleinere) uitgaven, dan kun je ze altijd vragen of ze iets al hebben en het hen aanbieden.
Hoe kun je weten of ze iets al hebben? Door te kijken op de online catalogus van de KB, of anders via een mailtje.
We kunnen het gewoon leuk vinden dat er momenteel belangstelling is om compleet te raken, en als je zelf iets uitgeeft op het gebied van handwerk, ook een exemplaar opsturen naar die grote collectie in Den Haag.

Tenslotte nog via dit blogje nog een reminder: Als je nog naar deze tentoonstelling wilt gaan, dan kan dat nog maar kort, je kunt de datum lezen op de folder. Een kleine herinnering om te voorkomen dat je spijt krijgt als je niet bent gegaan. Dit is ècht een erg mooie tentoonstelling!
(de handwerken hieronder liggen in een vitrine, waar ik m’n tasje op kon leggen zonder de handwerken aan te raken)

2 gedachten over “Handwerk-uitgaven in eigen beheer”

 1. Dankzij jouw bericht over de tentoonstelling zijn mijn vriendin en ik er vorige week heen geweest. We hebben er van genoten! Wat een prachtig handwerk is er te zien, het is een schitterende collectie. We hebben ook workshops gevolgd bij Ien, jaren geleden alweer: vouwpatchwork met al die minuscule puntjes van zijde en we hebben , een andere keer, geleerd hoe je zo’n ingenieus garenboekje met die indigo, diepblauwe omslag maakt. Beide keren had ze voorbeelden uit haar verzameling meegebracht en vertelde ze er heel boeiend over.
  Bedankt voor je bericht over de tentoonstelling!

  1. Margriet Hof

   Hallo Irene,
   Heel leuk om te lezen dat mijn blogje voor jou de trigger was om naar de tentoonstelling over het handwerk uit Zuidwest China te gaan. En als je ook al workshops bij Ien had gevolgd, dan kan ik me helemaal voorstellen dat je genoten hebt van deze tentoonstelling!
   Ja, ik vond ook dat ze heel boeiend kan vertellen; ik had ook genoten!
   Bedankt voor je berichtje!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.