In opdracht van het Openluchtmuseum te Arnhem heeft Maria van Hemert in 1943 een breed opgezet onderzoek uitgevoerd naar het handwerk op het eiland Marken. Dit wordt gezien als de eerste grondige studie naar het op dat moment nog volledige en levende handwerkerfgoed. Veel waardevol handwerk is toen bestudeerd en beschreven. Na de oorlog verdwenen steeds meer de klederdrachten uit Nederland, maar deze studie was nog gemaakt toen de typische dracht op Marken nog volop gedragen werd.
Vanaf het begin na verschijning van het boekje De Handwerken van het eiland Marken was de aandacht hiervoor groot. Na de eerste druk (lichtblauw, niet op deze foto) en de tweede druk (beige, linksboven op de foto) volgden nog meer drukken. In de zeventiger jaren kreeg de derde druk een fleurige voorkant. En wat bijzonder: nu werd het boek ook voor de Engelse markt vertaald en uitgegeven: The needlework of the island of Marken. Ik heb eens een blogje gepubliceerd over Nederlandse handwerkboeken die in het Engels of Duits zijn vertaald, en dat zijn er echt niet zoveel. Nu dus weer één ontdekt! (en die is natuurlijk ook voor m’n shop). Dit laat zien dat er ook in het buitenland belangstelling was voor deze studie.
Aan het eind van de vorige eeuw nam de belangstelling voor Marker handwerk opnieuw in de belangstelling. Handwerkliefhebbers wilden graag de typische steken maken die horen bij het witwerk of sneewerk, en verdiepten zich in sierlinten en klokkenlinten, randmotieven en levensbomen, lommertjes en Spaanse oogjes.
Hiervoor werd een nieuw boek samengesteld: Marker borduren.
Op de foto legde ik nog een boek van M.J. Brusse: Op het eiland. Daarin een paar mooi gekleurde platen, en wie zich verdiept in het kenmerkende handwerk wil misschien ook eens zo’n boek uit 1923 lezen.
En verder legde ik nog mijn randenlap op de foto, die ik eens maakte met de voorbeelden uit het ‘beroemde’ boek. Het boek is nu weer heel geliefd, en gelukkig heb ik weer een paar exemplaren. Zo mooi dat al dat vroege werk om het oude handwerk-erfgoed te beschrijven succes heeft gehad: het is niet uitgestorven maar jonder handwerkliefhebbers is het weer volop opgeleefd!