Handwerkencyclopedie van Dillmont

Encyclopedie des ouvrages met lelietjes van dalen
Vandaag gekocht op een grote pinkstermarkt: de handwerk-encyclopedie van Therèse de Dillmont. Deze is niet echt heel zeldzaam want er zijn er ongelooflijk veel van gedrukt. Maar het komt niet  vaak voor dat je er nog één tegenkomt waar de kaft nog van heel is dus toen ik deze zag wilde ik hem wel graag kopen. Een jaartal staat er niet in, maar ze begonnen halverwege de 19e eeuw gedrukt te worden. In hoge oplagen en later ook vertaald in zeventien talen, want dit werd het standaardwerk van die handwerktijd, waarin vrouwen met verfijning en precisie de naaldkunst beoefenden. Deze encyclopedie zet ik later nog wel in m’n shop. Voor deze avond van 2e pinksterdag wilde ik nog even wat van me laten horen en een mooi plaatje maken van m’n gekregen lelietjes van dalen. Want morgen zijn ze misschien alweer wat minder mooi. Wat een bos! Lelietjes van dalen passen ook bijzonder goed bij die handwerken uit de 19e eeuw. Ik kocht vandaag ook een ander boekje (Alphabet de la brodeuse) wat net zo beroemd en geliefd is onder handwerk-verzamelaars als de Dillmont-encyclopedie. Maar dit boekje ligt helemaal uit elkaar en legde ik er als een rand omheen. Het zijn die mooie aansprekende patronen die zo aantrekkelijk zijn.

Hoop dat jullie ook een goede dag hadden! Ik ging al vroeg naar die pinkstermarkt, daarna koffie drinken bij m’n moeder terwijl het dorp verder vol liep met toeristen. Wat trekken die evenementen altijd enorm veel publiek! Toen ik wegging, reed ik langs een weiland wat als parkeerplaats diende en daar stond het helemaal vol auto’s. Blij dat ik vroeg gegaan was. Ook omdat je dan nog de mooiste vondsten kunt doen.

3 gedachten over “Handwerkencyclopedie van Dillmont”

 1. Anneke den Herder

  De eerste gedateerde boeken geschreven door Thérèse de Dillmont zijn van 1909,zij is dan al overleden.
  Dan staan de gecodeerde jaartallen er in.
  Jouw aanwinst is dus van voor 1909,maar dan al wel met de kleuren afbeeldingen waarschijnlijk.
  In de eerste druk(ken) ontbraken die.

  1. En jij kan het weten!
   Ik vond het ook heel leuk en verrassend om je tegen te komen! Je had een prachtige kraam met spullen om volop van te genieten! Hele mooie oude handwerk-attributen had je daar uitgestald.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.