Hardanger borduren

Hardanger borduurwerk heeft uitstraling. Het komt in een kerkelijke setting heel goed uit en helpt om de aandacht te richten op waar het op dat moment om gaat. In deze rijk-gedecoreerde omgeving is het tòch het witte kleed wat de aandacht krijgt. Al vaker zag ik prachtige kleden op tafels voorin een kerk, maar nog niet eerder zag ik een Hardanger-kleed. Deze kerk bezochten we een paar maanden geleden, toen we een weekendje weg waren. De zon scheen door de hoge ramen naar binnen en belichtte de tafel voorin.

De ondertitel van één van deze tijdschriften is: Klassiek handwerk opnieuw ontdekt. De tijdschriften zijn ongeveer dertig jaar oud, maar ook nù weer wordt dit klassieke handwerk opnieuw beoefend. Vier oude-nieuwe tijdschriften voor m’n shop. Voor kleinere werkjes, zoals een klein kleedje in een broodmandje, maar je kunt dus ook iets groters maken. Een pronkstuk, daar is deze techniek geschikt voor.

2 gedachten over “Hardanger borduren”

 1. Mag ik weten in welke kerk deze foto gemaakt is?
  Ik ben sinds kort koster van de Sint Piter in Grou, prachtige oude kerk met ook wat nieuw meubilair. maar het kleedje over het doopvont is een aanfluiting, daar wil ik tzt graag iets stijlvollers voor maken.

  1. Hallo Tjitske,
   Wat leuk dat je het doopvont in ‘jouw’ kerk gaat opsieren met een mooi kleedje!
   Ik was zelf ook enthousiast toen ik deze foto kon maken, op een moment dat het zonlicht precies op die tafel viel. Het gaf zò goed weer hoe mooie een wit kleed met fijn handwerk een perfecte aanvulling geeft op het interieur met veel houtsnijwerk, glas-in-lood, en de kunstzinnige beeldhouwkunst.
   Ik weet helaas niet meer waar deze foto is gemaakt; we waren toen in Zuid-Limburg en gingen net even de grens naar België over. Ik weet nog dat het daar kermis was met behoorlijk veel lawaai. En dan ga je die kerk binnen, alle herrie werd buitengesloten, en dan sta je daar in die prachtige serene ruimte: zo mooi!
   Veel plezier met het maken van een passend kleedje, wetende dat het zeker wat zal toevoegen in jullie kerk!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.