(Hele) korte geschiedenis van het bandweven

Bandweven heeft in Nederland nauwelijks een traditie, maar het staat nu weer volop in de belangstelling. Eén van de eerste boekjes die ik in mijn shop plaatste ging over bandweven, en het werd gelijk besteld. En daarna wordt ieder exemplaar wat ik vind eveneens gelijk weer besteld. Een teken dat het nu in de aandacht is.
Wanneer we boeken over oude streekdrachten bekijken, dan zien we een rijkdom aan borduurwerk, kant en sieraden. Maar weinig of geen bandweefwerk. Dat is in andere landen heel anders. De oude techniek van het bandweven werd volop beoefend in Skandinavië (vooral Lapland), Zuid- en Oost-Europa (Balkan), het Midden-Oosten, en Latijns-Amerika (vooral Peru en Bolivia). Er zijn banden bekend die al eeuwen oud zijn, en die bij opgravingen tevoorschijn zijn gekomen. Voor bandweven is maar weinig materiaal nodig en daarom kon deze techniek in zoveel culturen tot bloei komen. De banden werden gebruikt voor hangmatten, voor draagtassen, en voor kleding en de verfraaiing daarvan. De kleurrijke banden passen binnen de folklore en traditie van vele culturen. Soms om ermee te dansen, en soms om er de doden mee te omwikkelen.

Het boekje wat misschien wel als eerste in Nederland verscheen over bandweven komt uit 1973. In het voorwoord vraagt de auteur zich af waarom nu deze Nederlandse uitgave? Ze geeft zelf het antwoord: “De kreativiteit thuis gaat een steeds grotere plaats innemen in onze vrijetijdsbesteding. Het geeft een rustpunt in het tempo van de hedendaagse tijd. Een grote aantrekkingskracht heeft het handweven, waarvan het bandweven een onderdeel is.” Had dus ook in 2018 geschreven kunnen zijn.

Extra aantrekkelijk voor het bandweven als hobby is dat je geen groot weefgetouw nodig hebt. De weinige hulpmiddelen kunnen makkelijk gehanteerd worden, ook door mensen die bijvoorbeeld door handicap of ziekte zich niet makkelijk kunnen bewegen. Je hebt er een weefraampje van hout of plastik voor nodig, met ongeveer 40 gaatjes en gleufjes. Vroeger zijn die door “Het Komplete Handwerken” uitgegeven, en ook déze items ben ik blij als ik er weer een paar in m’n shop kan zetten.

De titel van dit blogje is een beetje ambitieus, want het gaat nauwelijks over de geschiedenis. Toch koos ik voor deze titel omdat hij aansluit bij andere blogjes die ik schreef in de maand van de geschiedenis.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.