Voorbeeld van hergebruik textiel in Frederiksoord

Naaimachine in Frederiksoord
Een mooi voorbeeld van hergebruik van textiel zag ik vorig jaar in Frederiksoord. Over zo’nschoolbanken in Frederiksoord beetje alles wat ik vorig jaar meemaakte op het gebied van textiel heb ik een blogje geschreven, behalve over ons bezoek aan Frederiksoord. Dat kwam omdat we net in de rouw waren. We wilden even een dagje weg maar ik zag geen kans om naderhand verslag uit te brengen. Maar ik heb wel foto’s gemaakt en die ga ik nu laten zien. Veel te vertellen!

Frederiksoord kwam op ons wensenlijstje vanwege een uitzending van deWeefgetouw voor voddeweven heel interessante tv serie De IJzeren Eeuw. Vorig jaar maakte de VPRO afleveringen over de vele en ingrijpende veranderingen die in de 19e eeuw plaatsvonden in ons land. De derde aflevering (die hier nog terug te zien) heette Land zonder paupers, en ging over een initiatief van Johannes van den Bosch om arme en kansarme mensen in een kolonie in Drenthe bij elkaar te brengen en op te voeden tot burgers die zichzelf kunnen onderhouden. Er ontstond daar een Maatschappij van Weldadigheid en deze wordt nu als zo interessant gezien dat er voorbereidingen gaande zijn om enkele gebouwen van destijds aan te merken als werelderfgoed. Dat betekent dat straks veel meer mensen hiervan gaan horen en ernaar toe gaan en toen wij er waren geweest konden we dat ook goed begrijpen. Het is echt bijzonder om kennis te nemen van dit unieke stukje geschiedenis.

Er is nu al een museum (waar het na die uitzending al wel wat drukker was dan anders). weergave arm gezin in FrederiksoordHet is een soort openluchtmuseum, met een paar opengestelde oude gebouwen. Onder andere ook het kleine schooltje, waar het van binnen net zo uitzag als in alle andere vroegere schooltjes. Er stonden vitrines met rode schoollapjes, en ook een oud weefgetouw waarop vodden werden geweven. En een trapnaaimachine waarop smalle resten stevige stof aan elkaar werden genaaid. De armoede is tastbaar.

Nu kreeg ik pas een vraag. “Goede morgen Margriet, ik heb een vraagje aan je. Ik ben eigenlijk op zoek naar informatie over het gebruik van rest materiaal hier in Nederland. Zoals er veel wollen materialen werden hergebruikt in Amerika. Weet jij of dat hier ook gebeurde? Ik zou daar graag iets meer over willen weten.” Ik mailde haar terug dat ik gelijk dacht aan deze foto’s, die ik vorig jaar maakte in Frederiksoord, maar nog niet op mijn blog had laten zien.
De traditie om tapijten te weven uit vodden komt oorspronkelijk uit Scandinavië, en daar Boeken over voddewevenzet ik nu een boek van in m’n shop: Van vodden moderne kleden maken.
Hier schreef ik eerder over een ander boek over voddenweven.
Ik vond het mooi om in de historische omgeving van Frederiksoord zo’n voddenweefgetouw en die trapnaaimachine te zien en ik kan anderen ook aanraden om een keer daarnaar toe te gaan. In 2018 wordt het museum en de gebouwen daar toegevoegd aan het Werelderfgoed, maar het is vast leuker om vóór die tijd erheen te gaan, want dan is het minder toeristisch. En die aflevering van de IJzeren eeuw is ook een aanrader.

Lagere school in kolonie Frederiksoord

4 reacties op “Voorbeeld van hergebruik textiel in Frederiksoord”

 1. hiltsje Visbeek

  Hallo Margriet.
  Ik heb het boek pauper paradijs gelezen ,verslonden,zo mooi.zoveel geschiedenis.
  Echt een aanrader.gr Hiltsje.

  1. Bedankt voor deze reactie Hiltsje. Dit boek lag ook prominent in de museumwinkel daar, en was me ook al eerder aanbevolen maar ik was het weer vergeten. Door jouw reminder denk ik er nu weer aan en ik ga het zeker lezen. Goed om wat van onze geschiedenis te weten, die eigenlijk nog helemaal niet zo lang geleden is.

 2. Esther Blankenzee

  Goede morgen Margriet,

  Fijn dat je al iets van mijn vraag heb kunnen oplossen.
  En het toeval wil dat ik ook nog steeds naar frederiksoort en norg wil. Een voorvader van mijn echtgenoot heeft in de kolonie gewoond. En is daar ook wever geworden, ook is hij daar getrouwd. Ik ben dus heel benieuwd en ga zeker een keer kijken.

  1. Hoi Esther, wat apart dat ik nou net jouw vraag beantwoordde in een blogje over Frederiksoord, en dat jouw voorvader daar nog in de kolonie is geweest. Ja, dan zou ik zeker daar naar toe gaan! Ik vond het heel interessant om daar te zijn, maar als je eigen familie daar vandaan komt dan is het nog interessanter. Alvast een goed bezoek gewenst! En dan zul je dat weefgetouw daar vast ook mooi vinden.
   Overigens (voor anderen): in de museumwinkel zijn ook voddenweef-kleedjes te koop. Vergeten te vragen of die ook op dat oude weefgetouw zijn geweven, maar ik neem aan van wel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar top
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013