Het grote folklore borduurboek

Het Grote Folklore Borduurboek
De auteur van het Grote Folklore Borduurboek (in Nederland uitgegeven in 1978) stond bekend als ’s werelds meest vooraanstaande deskundige op het gebied van de naaldkunst. Met haar echtgenoot reisde Mary Gostelow de hele wereld af op speurtocht naar de kleurrijke restanten van het verleden van diverse culturen. Ze werkte haar bevindingen uit in dit magnifieke boek, wat ik nu tweedehands in m’n shop kan zetten.

Ik heb zelf ook een exemplaar en het behoort tot m’n lievelingsboeken want ik hou van etnisch handwerk. Om jullie ook en indruk te geven van de inhoud van dit boek heb ik extra veel foto’s in de galerij geplaatst. Eens te meer wordt in dit boek duidelijk dat borduren en naaldkunst van alle tijden en van alle culturen is. Mensen hebben door de eeuwen heen uiting gegeven aan artistieke capaciteiten door zelf kleding en kleden en gebruiksvoorwerpen te maken in allerlei technieken en met allerlei versieringen. De decoraties vormen een weerspiegeling van gewoonten en tradities. De toegepaste motieven hebben vaak betekenissen die bij die cultuur horen.f

Bijzonder van dit boek is dat niet alleen foto’s worden getoond van mensen in hun eigen kleding en tegen hun eigen achtergronden, maar dat veel karakteristieke patronen ook omgezet zijn in ontwerpen voor westerse kleding. Dat is wat onze handwerktijdschriften ook altijd hebben gedaan: patronen geschikt maken voor draagbare mode. In een oude Ariadne van februari 1978 vond ik een advertentie voor dit boek. Het kostte toen f 69,50, een flink bedrag voor die tijd. Nu veel goedkoper, maar nog net zo mooi als vroeger. Zulke boeken zijn gewoon tijdloos. Of misschien wel nog waardevoller als vroeger, want het is maar de vraag of zo’n boek nu nog gemaakt zou kunnen worden. De naam van Mary Gostelow is een naam om te onthouden. Zij heeft in haar tijd waardevol werk gedaan door uit de hele wereld borduurwerken te fotograferen en te beschrijven.

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Bezig zijn met haken

Boeken uit de Ariadne handwerkbibliotheek

Picknickkleed in HongKong

Kant in het Pakhuis

Comments

  1. Margriet zegt:

    Update: het boek is al besteld.

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen