Het Lam Gods

Een groot borduurwerk werd besteld en moest worden opgestuurd naar Frankrijk. En het was ook nog eens breder dan 50 centimeter, en de meeste postbezorgers zeggen dan dat dat niet kan. Gelukkig was er één die het wel kon en al na twee dagen kreeg ik bericht van de ontvangster dat het schilderij goed was aangekomen en dat ze er heel blij mee is. Zo’n mailtje maakt mij dan ook blij: te weten dat het allemaal goed is gegaan en dat een borduurwerk (waar ik zelf inmiddels ook een beetje aan gehecht was geraakt) nu op een plek hangt waar het tot z’n recht komt.

In oktober bezochten we de St. Baafskathedraal in Gent, waar het pronkstuk van België hangt: het retabel (altaarstuk) van de gebroeders Van Eijck, geschilderd in 1432. Dit wereldberoemde werkstuk, genaamd Het Lam Gods, trekt jaarlijks 200.000 mensen en die komen uit de hele wereld. De geschiedenis van dit meest-begeerde kunstwerk is nogal roerig: het is meerdere malen in zijn gehele of in gedeelten gestolen. Soms werd de diefstal opgelost, maar één van de 24 hoofdpanelen, die in 1934 werd gestolen, is nooit meer teruggekomen. In het echt lijkt het wel een thriller (las ik op een website).

Het was wel een bijzondere ervaring dat wij het kunstwerk ook konden bewonderen. We hadden op internet gelezen dat gedurende één uur per dag, tussen 12 en 1 uur, het altaarstuk gesloten is, waardoor de achterkant van de panelen zichtbaar zijn. En als je dan precies op het juiste tijdstip aanwezig bent, dan maak je het magische moment mee dat de bewaker met witte handschoenen plechtig de zijpanelen weer opendoet. Wij waren er op tijd, en stonden eerst zwijgend met de andere toeristen naar de achterkant te kijken. En toen gingen de panelen open: zò mooi!

Er mochten geen foto’s worden gemaakt van dit beroemde werk, dus die kan ik niet laten zien. Wel zijn er voldoende foto’s en informatie op internet te vinden. Het geborduurde schilderij uit mijn shop was minder oud (uit 1881, ook wel bijzonder), en de geschiedenis is mij onbekend. Wie weet welke omzwervingen het al had gehad vóórdat het in mijn shop kwam. Ik weet alleen het laatste stukje van de verplaatsing van dit schilderij, en dat is gelukkig allemaal goed gegaan.

2 gedachten over “Het Lam Gods”

  1. Laat nou net Gent mijn geboorteplaats zijn. Inderdaad rond de diefstal van het Lam Gods bestaan verschillende theorieën en de naam Arsijn Lupijn speelt daar een heel belangrijke rol is. Er is zelfs ooit een spektakel opgevoerd over het Lam Gods tijdens de bekende Gentse Feesten en er bestaan zelfs Gentse liedjes over deze nog steeds niet opgeloste diefstal.

    1. Bedankt voor deze aanvulling Lut! Ik kan me voorstellen dat het heel intrigerend is dat die diefstal niet is opgelost. Overigens merk je er als toerist niks van dat er een paneel gestolen is, want dat is zò goed nageschilderd dat het echt niet opvalt.
      Ik kan me voorstellen dat mensen uit Gent trots zijn op dit kunst-erfgoed! Op de lagere school stond dit werk al in één van onze lesboekjes en ik ben blij dat ik het nu in het echt heb gezien.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.