Het Pierement

Affiche museum Speelklok
Het staat er duidelijk: open van dinsdag t/m zondag, en dat is dus niet op maandag. Maar daar had ik op gisteren-maandag niet aan gedacht. Ik was in Utrecht en had tussen twee afspraken precies een half uur gepland om het Speelklokken-museum teIngang Speelklokkenmuseum bezoeken. Helaas: dicht! Ik mocht wel even om het hoekje kijken (want ze waren wel open, alleen niet voor publiek: ze waren druk bezig om hun 60-jarig bestaan te vieren). Dat kijkje binnen leverde me net een mooi plaatje op zodat ik de kleurenovereenkomst met een patroon kan laten zien. Want ik ben al een tijd in de weer met het Kruissteekboek van Mies Bloch. Zij zette in de zeventiger jaren veel Hollandse tafereeltjes om in kruissteek en die patronen worden door veel mensen nu weer leuk gevonden. Als eerste patroon in dit boek is een patroon van “Het Pierement” te zien, oftewel: een draaiorgel. “Of je de mechanische muziek van zo’n draaiorgel nou mooi of lelijk vindt, vrolijk klinkt ze in ieder geval wèl”, staat er naast dit plaatje geschreven. Op het borduurwerk is alles zo Hollands als wat: de grachtenhuizen, het bruggetje en die toren daar in de verte lijkt de Westertoren wel (maar die is niet in Utrecht maar in Amsterdam). Vrolijke kinderen doen een dansje bij de muziek van de orgelman en het hele plaatje straalt hollandse-happiness uit de zestiger jaren uit.

Het Kruissteekboek van Mies Bloch heb ik al een hele tijd niet meer op m’n shop staan (want ik heb er gewoon niet meer), maar het patroon van dit Pierement heb ik wel als lòs patroon. Vorig jaar heb ik (op verzoek) een keer een boek in stukken gehakt zodat ik de patronen ook los kon leveren. Dit patroon is er nog, voor wie dit hollandse stadstafereeltje graag wil borduren. Op de andere kant staat het patroon van Nederlandse motieven, en die zijn ook heel leuk om te borduren.

Patroon Mies Bloch Pierement

4 gedachten over “Het Pierement”

 1. Daar ben ik al vaak aan voorbij gelopen, dat museum, op weg naar een ander: het Catharijneconvent.
  Toch ook eens een keer binnenstappen.

  1. Ik was er ook al vaak langsgelopen, want het ligt op de route van station naar binnenstad. En elke keer dacht ik: volgende keer als ik in Utrecht ben wil ik even naar binnen. Dus dat voornemen blijft nog even staan. Lijkt me wel een leuk museum.

 2. hiltsje Visbeek

  Hallo Margriet.
  Dat is ook toevallig dat jij blogd over Mies Bloch. Ik had dat boek net gevonden in mijn mand met boeken.Zocht naar quiltbladen en vond ook dit boek Met alle patronen erbij. Eens had ik de lap gemaakt met die boerderij er bij op en de ooievaar endergelijke. Dat boek had ik van mijn buurvrouw gekregen die was kleiner gaan wonen.Ben van plan om de twaalf maanden van het jaar nog eens te borduren. Als ik nog wat tijd van leven krijg.Ben nu met de alfabetten bezig.Randje per week.
  Vr groetjes van Hiltsje.

  1. Dat is een leuk kadootje van de buurvrouw! Dit Kruissteekboek kwam uit in 1977 en heel veel Margriet-lezeressen kochten het destijds en er is heel veel uit geborduurd. Ik herken alle afbeeldingen die je beschrijft en die zijn nu weer geliefd.
   Leuk om de 12 maanden nog eens te borduren! Ik zal er binnenkort mijn foto ook van laten zien.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.