Het portret van Willem van Oranje

Ieder mens is de gevangene van zijn eeuw. Hij wordt misleid door de vooroordelen, beperkt door de technische middelen en geregeerd door de economische structuren van zijn tijd. Toch maakt hij zijn eigen keuzen tussen goed en kwaad, en blijft hij aansprakelijk voor zijn daden. Het zijn de groten in de geschiedenis die deze verantwoordelijkheid kunnen dragen, zelfs als de loop der gebeurtenissen elke vrijheid tot beslissen lijkt weg te nemen.

Is Willem van Oranje een van de uitzonderingen geweest? Heeft hij de geschiedenis naar zijn hand kunnen zetten? Zijn levensverhaal, zo nauw verbonden met de ontwikkeling van het latere Nederland, blijft tot op heden fascineren. In een tijd waarin politiek en geloofskwesties Europa op zijn kop zetten, rees de ster van een man die ons in zijn woorden en handelingen zeer direct tegemoet treedt, en toch nooit al zijn geheimen prijsgeeft.

De alinea’s hierboven staan op de achterkant van een boek wat prof. dr. van Deursen schreef over Willem van Oranje. (herdrukt in 2016).  Intrigerend en boeiend.

Het was ook boeiend om het originele portret van Willem van Oranje te zien. Dit portret werd geschilderd door Adriaen Thomasz Key (circa 1579). Na de dood van Van Oranje werden afbeeldingen van dit portret veelvuldig naar buiten gebracht en zo werd deze weergave van de vader des vaderlands beeldbepalend. Bij een recent bezoek aan het Mauritshuis zag ik dit portret en vond het bijzonder. Al zò vaak de vele afbeeldingen hiervan gezien in allerlei boeken en publicaties, en nu het echte schilderij!

M’n tas zat beneden in een kluisje, maar ik besloot daar even naar toe te lopen om wat uit te halen. Met een ansichtkaart kwam ik weer terug bij het portret. Voor een foto zoals ik ze graag maak. Een unicum als dat kan! Daar sta ik dan bij het beroemde portret.

Dit is het verhaal achter deze ansichtkaarten: Ik had een gebordúúrd portret van Willem van Oranje. Dat had ik op mijn blog een keer laten zien. Het blogje over dit portret werd gevonden door iemand van het Openlucht Museum in Arnhem. Zij wilden dit portret graag in de nieuwe tentoonstelling over de Canon van Nederland. Dat vond ik natuurlijk héél erg leuk en ik bracht het geborduurde portret er zelf naar toe. Daar is het nu tien jaar lang te zien!


En dan stond ik nu dus vlakbij het echte portret!
Voordat ik het borduurwerk naar het Openlucht Museum bracht, maakte ik nog een foto en die foto gebruikte ik om ansichtkaarten te laten drukken. Deze kaarten sluit ik al een tijdje bij bij bestellingen en als het zo uitkomt deel ik ook wat uit.

Bij bestellingen van een paar handwerkboeken tegelijk heb ik de komende tijd wat rode tasjes. Daar komen de kaarten ook mooi op uit.

Nu overweeg ik om dat boek van prof. van Deursen te kopen en te lezen.
“Is Willem van Oranje een van de uitzonderingen geweest? Heeft hij de geschiedenis naar zijn hand kunnen zetten?”
Dat is voer voor historici. Wij leven nu! Ik denk dat ik het daarom ook wel mooi vind om elke keer zijn portret te zien als ik een kaart bijsluit bij een bestelling. Een soort aansporing om ons ook in te zetten voor het goede.

2 gedachten over “Het portret van Willem van Oranje”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.