Het wandtapijt van Bayeux

Boeken over tapisserie Bayeux
Een stripverhaal van zeventig meter: dat is het wandtapijt van Bayeux. Het beeldt de slag bij Hastings uit van Willem de Veroveraar met zijn leger in 1066. De vierkante zeilen staan bol van de wind, de manschappen met hun gevechtsschilden en de paarden zitten op drakenschepen. Zo komt Harold in Engeland aan. De held van het verhaal maakt aanspraak op de Engelse kroon. Het enorm lange Pagina uit tijdschrift Handwerken Bayeuxwandtapijt wat alle gebeurtenissen uitbeeldt is wereldberoemd en behoort tot de nationale kunstschatten van Frankrijk. Afbeeldingen van dit bijzondere borduurwerk vind ik terug in veel van de boeken die ik verzamelde. Vooral in boeken die de geschiedenis van het borduren behandelen staat steevast ook een hoofdstuk of een verwijzing naar dit belangrijke kunstobject. En het is natuurlijk ook extra bijzonder omdat het zo oud is en zo goed bewaard. Weliswaar werd het tijdens de Franse revolutie tot tweemaal toe bijna vernietigd. Men had bedacht dat het doek wel in stukken kon worden geknipt om er de karren van de militaire praalwagens mee te versieren. Gelukkig werd het wandkleed beide keren op het nippertje gered.

Op de foto legde ik een opengeslagen boek van Cecile Dreesmann en een boek van Nel Rol, die allebei een overzicht geven van de borduur-historie, maar er zijn nog veel meer boeken waar dit in terug te vinden. Als je eenmaal de karakteristieke afbeeldingen hebt gezien, herken je ze later gelijk.

Historici hebben het immense borduurwerk natuurlijk grondig onderzocht. De stijl geeft een Patroon Bayeux uit tijdschrift Handwerkennaturalistisch verslag van het Middeleeuwse leven. De haardracht, de kleding, de beslagen paarden, de vorm van het zadel…. zò moet het er dus toen hebben uitgezien. In de randen zijn allerlei taferelen uitgebeeld, zoals de jacht en het bewerken van het land. En ook naar de gebruikte techniek is veel onderzoek gedaan. En nu vond ik naast mijn boeken ook nog een tijdschrift, waarin een leuk artikel staat over het Borduurwerk van Bayeux. Hierin is een heel leuk extraatje: een patroon om zelf een gedeelte na te borduren! Hiervoor wordt een speciale steek gebruikt die door dit tijdschrift de Bayeux-steek wordt genoemd. Er wordt netjes uitgelegd hoe je die steek maken moet.
(Het leuke langerekte boek onderop deze foto werd net besteld, en dat was aanleiding voor me om dit blogje te maken. Maar er staat ook nog twee andere boeken over het tapis of het  tapisserie de Bayeux in m’n shop.)

boekje Bayeux

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar top
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013