Hindelooper stijl

Het eigenzinnige Friese stadje Hindeloopen was vroeger een echte wereldstad. In de 17e en 18e eeuw handelden de Hindelooper zeelieden volop met de landen rondom de Baltische zee. In de kapiteinshuizen worden pronkkamers volop versierd met Chinees porselein, bloemrijke Indiase stoffen, Hollandse meubelen en houten souvenirs uit het Oostzeegebied.

In 1877 werd er in Leeuwarden een “Historische Tentoonstelling van Friesland” en werd er een bonte Hindelooper kamer samengesteld waar het publiek zo kon inlopen. Dat was volkomen nieuw en werd een sensatie. Een jaar later werd deze demontabele Hindelooper kamer naar Parijs vervoerd, om geplaatst te worden op de Wereldtentoonstelling in Parijs. Dat werd zo’n succes dat de kamer in 1900 nog eens naar Parijs ging. En daarna wilden ook andere landen zo’n ’typisch Hollandse’ kamer, waarvan wij natuurlijk weten dat die helemaal niet zo typisch Hollands is, maar typisch ‘Hindeloopers’.

Die allereerste opstelling bestaat nog steeds, en is nog steeds in Leeuwarden te zien: hij staat in het Fries Museum. Bewust is de achterkant van de kamer van gewone houten planken nog net als toen, zodat je de verrassing om zomaar zo’n stijlkamer binnen te lopen compleet is. En dan je ogen uit te kijken als je binnen staat!

De modieuze Hindelooper vrouwen omringden zich met de exotische weelde die hun mannen meenamen. Met kleurrijke spullen uit China, Amsterdam en Scandinavië mixten ze er lustig op los en kleedden zich anders dan de vrouwen in de rest van Friesland. De wentke, de lange vrouwenjas van sits is een opvallend element, net als het rijglijf en het oosters aandoende hoofddeksel. De kleding trok vroeger al veel nieuwsgierige mensen naar het stadje.

Voor dit blogje heb ik gebruik gemaakt van de teksten van de informatie-bordjes in het museum en de foto’s die ik maakte tijdens mijn recente museum-bezoek. Van deze fraai geklede mensen in hun bijzondere stadje zijn natuurlijk ook veel ansichtkaarten gemaakt. In mijn stapel vond ik deze zes en die plaats ik in mijn afdeling ‘textielkaarten‘.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar top
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.