Hoeden

Boek-Hoeden
Al eeuwen hebben de mensen het hoofd bedekt, om praktische redenen of om zich mooier voor te doen. Een hoofddeksel kon ook een herkenningsteken zijn voor een bepaalde stand of groep. Van oudsher was een hoed eveneens een symbool van vrijheid. Slaven en lijfeigenen mochten geen hoeden dragen.
Voor mannen komt de hoed al voor in de late middeleeuwen. De vrouwen moesten nog een paar eeuwen wachten. In het openbare leven speelde de mannenhoed een rol van betekenis. Met name in de ontwikkeling van het gildesysteem in de middeleeuwen werd de hoed gebruikt om de sociale status uit te drukken. Het kwam ook vaak voor dat het dragen van een hoed door ‘gewone mensen’ of door personeel verboden was.

In de prehistorie beschermden mensen het hoofd met kapjes en mutsen die konisch van vorm waren. Op vroege Perzische reliefs zijn slappe puntmutsen te zien. Met omgebogen punt was de muts van oudsher het symbool van de vrijheid. De Egyptenaren droegen geen hoed, maar een ‘klaft’, een hoofddoek gevouwen uit een vierkante lap, die dan in plooien naar beneden viel.

Ik nam zomaar wat vermeldingen over uit de inleiding van dit boek. De auteur vertelt in haar voorwoord dat ze ‘altijd’ van plan was geweest om een boek over hoeden te schrijven en uiteindelijk deed ze het. En gelijk heel grondig en boeiend. Ik kwam op de gedachte dat ik ‘altijd’ al van plan was om nog eens zo’n boek als dit te lezen, en ik heb er dan ook eerst zelf een genoeglijk uurtje mee beleefd voordat ik het nu te koop aanbied. Er zijn zoveel oude foto’s van fresco’s en opgravingen en beelden en schilderijen, en bijna overal komen wel hoeden en hoofddeksels voor die mensen in het verleden droegen. Het is interessant om daar eens wat meer van te weten.

Maar verder is het nu gewoon weer hoedentijd. Dit boek “Hoeden” verscheen in 1991, toen de opleving van de hoed nog niet zo was doorgedrongen als nu. Het is april en dan naderen we ook weer die ene dag waarop de hoed van de koningin in de belangstelling staat. Maar er is dus nog veel meer interessants om te weten over de geschiedenis van de hoed, dan alleen het weten welke couturier een bepaald hoedje heeft gemaakt.
En ik heb ook nog een oud hoedje van het begin van de vorige eeuw. Een soort Saartjes-hoedje, maar dat zal wel een betere naam hebben.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.