Holbein borduurwerk

Jane Seymour was de derde vrouw van de Engelse koning Hendrik de achtste. In 1536 werd haar voorgangster Anna onthoofd en toen kon zij een tijdje (ongekroonde) koningin van Engeland zijn. Haar leven eindigde al na één jaar op deze hoge positie: ze stierf in het kraambed aan kraamvrouwenkoorts, maar toen had ze wel voor een latere troonopvolger gezorgd. Wat een tragiek!

Dus dat moet je dan eigenlijk wel even weten als je in een museum haar portret ziet. Mooie kleding is betrekkelijk. Dit schilderij hangt in het Mauritshuis in Den Haag en kon ik gisteren bewonderen. En nu wilde ik eerst een paar bestellingen beantwoorden en dan nog een paar blogjes schrijven. Als eerste zocht ik zojuist een besteld tijdschrift van Handwerken zonder Grenzen op, uit 1990. Het is een speciaal zwart-wit-nummer dus ik bladerde het even door. En jawel: er wordt ook aandacht gegeven aan het Holbeinborduurwerk! Dat is toch frappant!

Hans Holbein schilderde met veel precisie de versierende randen op kleding uit de 16e eeuw. Hij deed dat zò dat duidelijk te zien is dat de voorkant en de achterkant van die randen even mooi zijn: de achterkant ziet er net zo uit als de voorkant. Deze manier van borduren kreeg later de naam “Holbeinborduurwerk”. In het tijdschrift (wat ik dan nu even niet meer in voorraad heb, maar hopelijk later weer) wordt een patroon gegeven wat nagemaakt is van een oud schilderij.
Bijzonder om dan zo’n schilderij in het echt te bewonderen! Niet wetende dat ik hier nu vanmorgen zomaar een bijpassend tijdschrift zou vinden, had ik gisteren al ingezoomd op de mouwen. Wat een precisie!

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Boeken over weven

Linnen cirkelrok met geborduurde rand

Linnen rok met geborduurde rand

Wol snijden met (of zonder) molentje

Oude trouwe blauwe pauwen

Reacties

 1. Hoi Margriet,

  Volgens mij was het Henk en niet Wim de 8e ;).
  Prachtig, hè, die schilderijen; ik vind het altijd zo knap hoe edelstenen, parels, gouddraad en kant en al die rijke stoffen geschilderd zijn, alsof ze echt zijn! Daar sta ik dan met mijn neus bovenop 🙂
  En de bloemstillevens, ook zo mooi, dat is echt genieten.
  Groeten van Digna

  • Margriet Hof zegt:

   Hoi Digna, ja klopt, ik was alteveel met m’n gedachten bij een andere Willem, die komt in een later blogje nog.
   Ja, die bloemstillevens, daar geniet ik ook zo van. Dus nu kan ik elke dag naar die bloemen kijken als ik koffiedrink.

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen