Hollanders van de Gouden Eeuw

f

In de Gouden Eeuw bloeit de handel als nooit te voren. Het geld stroomt binnen en dat wil men graag zo houden. In heel Europa zijn burgers onderhorig aan vorsten en adel, maar in Holland willen de betere burgers graag zelf aan de macht zijn. Fier en zelfverzekerd laat de rijke adel zich portretteren. In de Hermitage-aan-de-Amstel is een prachtige tentoonstelling ingericht over de Hollanders van de Gouden Eeuw. Het is een unieke collectie van schitterende groepsportretten uit de 17e eeuw. Deze worden ook wel de ‘Broers en zussen van de Nachtwacht” genoemd. De doeken zijn gigantisch groot. De grootste is meer dan 3 bij 6 meter en moest door het dak getakeld worden om in de Hermitage te kunnen komen. (de Hermitage was dus toch niet zo hermetisch….)

Dit eerste doek is de blikvanger bij binnenkomst  van de tentoonstelling. Ik was daar gisteren en ga het gelijk aan anderen doorgeven: als je de kans krijgt zou je ècht ook even moeten gaan kijken. Of de kans màken, want dit is een bijzondere tentoonstelling. Via dit filmpje  kun je enthousiast gemaakt worden (ik bekijk dat soort filmpjes altijd pas achteraf, want ik vind het altijd heerlijk om me te laten verrassen en daarom verdiep ik me van te voren nooit zozeer in wat ik ga zien). In m’n verslag vandaag ben ik totaal niet evenwichtig: er was zoveel moois te zien en dat kan ik toch niet weergeven. Dus een scheve foto als binnenkomer. Het was trouwens haast niet mogelijk om die doeken recht voor je lens te krijgen: daar waren ze gewoon te groot voor. Een beter en rechter beeld van deze schilderijen krijg je te zien als je op deze website van Hollanders van de Gouden Eeuw klikt.

fd

Deze traditie van groepsportretten is uniek in de wereld. Op originele wijze werd dit benadrukt doordat er in de tentoonstelling ook wat hedendaagse portretten van hoge bestuurders of invloedrijke weldoeners te zien waren. Door de vergelijking ga je zien hoe bijzonder deze 17e eeuwse groepsportretten waren. In de tentoonstelling wordt veel verteld over de personen die te zien zijn en de functies die ze bekleedden en over hoe de samenleving – mede door hun toedoen – was ingericht. Meestal geef ik bij dit soort schilderijen extra aandacht aan hun prachtige kleding Gehaakte kleedjes op pluche kleedmet kanten kragen en luxe uitstraling. Maar dit keer vond ik het leuk om m’n blik te richten op de tafelkleden die over de tafels lagen. Veel van die rode zware tafelkleden met oosterse motieven. Later werden deze kleden ook in goedkopere versie nagemaakt en één zo’n oud kleed had ik een tijdje in m’n shop en stuurde ik recent op naar een buurland. Ik kreeg net voordat ik naar Amsterdam ging een mailtje van de ontvangster van dat kleed dat ze er blij mee was. Dat vond ik leuk, en daarom deze foto’s mede voor haar: kijk eens naar die mooie tafelkleden! Alles wat je daarop legt of zet, komt prachtig uit, en wie aan een tafel zit met zo’n kleed erop weet ook gelijk dat hij van adel is! (Ik hou van die kleden omdat ze zo’n mooie ondergrond vormen voor mijn gehaakte kleedjes.)

 

Tenslotte toch nog een foto van de heren met hun prachtige kragen. Te mooi om niet te laten zien. Deze tentoonstelling is nog het hele jaar 2016 te zien en een aanrader voor wie van unieke en bijzondere tentoonstellingen houdt. Heel veel Hollanders uit de Gouden Eeuw bij elkaar!
Toen ik dit allemaal had gezien liep ik door de regen langs de Amstel naar de metro. Maar met m’n gedachten nog bij heel veel moois. Zo hebben die mannen daar dus ook gelopen, op datzelfde plekje, een paar eeuwen eerder.

k

2 reacties op “Hollanders van de Gouden Eeuw”

  1. Niet alleen die tafelkleden vallen mij op….ook dat het voornamelijk mannen zijn.
    Slechts op 1 schilderij (foto2) zie ik duidelijk vrouwen afgebeeld.
    Wel aan een zijtafeltje…..dat dan weer wel 😉

    1. De paar vrouwen die afgebeeld waren hadden wel hoge posities. Dat wordt op de tentoonstelling ook letterlijk belicht: bij de uitleg lichten een paar gezichten op en dan werd er wat over hun positie en functie verteld. Die paar vrouwen hadden toch ook wel invloed.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar top
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013