Huis was thuis

Een huis is meer dan muren, ramen en een dak. Een huis is een plèk. Een plek waar je je thuisvoelt. En waar je van alles doet en meemaakt. Waar je eet en slaapt en bezig bent. Waar je rommel maakt en weer opruimt. Waar je samen bent met je familie. Waar je komt en weer weggaat en weer terugkomt. Soms jaren achtereen.

Een huis is een thuis. Thuis is waar je je geborgen voelt. En dat geldt misschien nog wel meer voor je ouderlijk huis. Je ouderlijk huis is de plek waar je altijd weer terug kon komen, ook lang nadat je zelf ‘het huis’ was ‘uitgegaan’. Het huis waar je oude vader of moeder nog bleven wonen, die altijd blij waren om je weer te zien.

In onze familie was zo’n huis. Waar kinderen hadden gewoond die het huis uitgingen en nog tientallen jaren op bezoek bleven komen. Ik was één van die kinderen die honderden keren nog op bezoek kon gaan, ook al was ik allang getrouwd. Altijd vond ik het heerlijk om naar m’n ouderlijk huis te gaan.

Maar een huis is ook gewoon een pand, onroerend goed. Muren, ramen en een dak. Als de hoofdbewoner er niet meer is, dan wordt het anders. Dan komt er een makelaar op bezoek en die zegt wat het huis waard is en daarna wordt het verkocht. Aan elk tijdperk komt een eind.

De afgelopen maanden waren we druk met ons ouderlijk huis opruimen. Spullen werden verdeeld of weggedaan. Voor huisraad werden nieuwe bestemmingen gezocht. Met auto’s vol spullen reden we heen en weer. Het huis werd leger. En als we er waren dan genoten we er nog maar van om daar nog te zijn. Het was fijn om de tijd te hebben voor zo’n grote taak.

Nu nadert de datum dat het huis helemaal leeg moet zijn. Soms zijn er momenten dat nuchterheid niet helpt. Onroerend goed wordt dan ontroerend goed. Maar ik heb straks nog wel een geborduurd huis: geborduurd door mijn bet-bet-overgrootmoeder in 1814. Nu begrijp ik waarom we zo vaak huizen zien op oude merklappen. Die muren, ramen en dak symboliseren de fijne jaren dat je ouders daar woonden en een thuis voor je maakten.

2 gedachten over “Huis was thuis”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.