“Ik kan handwerken”

Het grote handwerkboek

Aan het begin van de vorige eeuw verscheen een standaardboek voor het handwerken: Ik kan handwerken. Het beleefde vele herdrukken. Na de Tweede Wereldoorlog werd dit werk vernieuwd en herzien en aangepast aan de nieuwe tijd en kwam er een nieuw standaardwerk: Het Grote Handwerkboek. Ook dit boek kreeg vele herdrukken en werd als standaardwerk gebruikt op opleidingen. Het bevat alle grondtechnieken en de uitgever zegt daarover in het voorwoord: “Die zullen nooit verouderen”. Titelpagina Ik kan handwerken
In het voorwoord wordt ook gezegd dat meer dan één generatie hier reeds plezier aan heeft beleefd. Met onze huidige hernieuwde belangstelling voor handwerken denk ik dat er nog wel een nieuwe generatie plezier kan hebben aan dit complete werk. Een leuke illustratie van die gedachte lees ik aan het eind van het voorwoord, wat werd opgesteld in 1966: “De hernieuwde belangstelling voor de oude lappendeken (patchwork) inspireerde tot het stofomslag. De werkstukken waarvan het omslag fragmenten toont zijn ìn dit boek behandeld en naar originele kleurenfoto’s afgebeeld.”

De eerdere drukken hadden dit stofomslag niet. Het rode boek uit 1954 en het witte boek uit 1955 hadden misschien een ander stofomslag, maar niet die met het lappendeken-omslag. Toch vind ik zelf deze oudere drukken nog wat mooier. Misschien omdat mijn tante (de handwerklerares-oude-stijl) zo’n oud boek had. Dat bewaar ik met gepaste handwerkliefde in m’n eigen kast, maar deze andere zes boeken heb ik bij elkaar gespaard om ter verkoop aan te bieden. En na al die jaren kunnen we bevestigen wat er in dat voorwoord staat: Die technieken die erin beschreven staan zijn niet verouderd.

Dus nog even voor de duidelijkheid: Dit boek is een bewerking van het standaardwerk “Ik kan handwerken” wat in het begin van de negentiende eeuw verscheen. Alle gangbare technieken van die tijd waren hierin beschreven. Niet heel veel over breien en haken, maar meer nadruk op kant, macramé, tapisserie, smyrna, holbein, open naaiwerk, ajourwerk, smocken, filetdoorstopwerk, opnaaien etc. Dus de echte oude technieken die zo volop werden beoefend in het begin van de vorige eeuw.
Nadat dit boek een halve eeuw een standaardwerk was geweest, werd het in de vijftiger jaren bewerkt (door B.C. Jelles) en werd het opnieuw een standaardwerk op vele opleidingen. Het beleefde nog weer vele drukken. En nu, in 2016, is m’n gedachte dat je voor weinig geld veel plezier kunt hebben van dit boek, als je geïnteresseerd bent in bovengenoemde technieken. Want in geen ander boek worden alle technieken zo grondig behandeld.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.