In Holland staat een huis

Amsterdamse grachtenhuizen
In Holland staan een heleboel huizen maar de Amsterdamse grachtenhuizen zijn over Tasje aan brugde hele wereld bekend. Vandaag had ik het voorrecht om in één van die grachtenhuizen te worden ontvangen. Ik was het al een jaar van plan en vandaag voerde ik m’n plan uit. Eerst met de trein, toen met de metro en dan nog een stukje lopen in hartje Amsterdam. Staande op één van de bruggen over de Amstel nam ik deze foto. “Precies de huizen zoals in het bekende borduurwerk”, vond ik. Toen liep ik nog een klein eindje verder en daar zwaaide een deur voor me open. Ik was op bezoek bij de dochter van Mies Bloch!

Nu heb ik natuurlijk zoveel te vertellen dat het niet in één blogje past. Dus ik ga het verdelen over meerdere stukjes. Bewust noem ik de naam van de dochter nog niet. Zij is zelf een textiel-kunstenares en verdient op z’n minst gepaste aandacht in een paar aparte blogjes. Ik had het gevoel dat ik haar al een beetje kende want ik was al twee keer eerder naar een expositie van haar kunst geweest. En ik hoorde dat er een nieuwe expositie van haar in voorbereiding is. Daarover later dus meer; in dit stukje eerst alleen aandacht voor het werk van de ontwerpster die door zoveel Hollanders werd gewaardeerd in de tijd dat haar patronen op grote schaal werden gedrukt.

Bij binnenkomst in het mooie grachtenhuis zag ik dat er een geborduurd Oude kaarten Voor het kind ontwerp Mies Blochschilderij voor me was klaargezet. “In Holland staat een huis!” Dit is precies de specifieke Mies Bloch-stijl die zoveel mensen aanspreekt. En vlak voordat ik dit begon te schrijven kreeg ik juist een treffende reactie van iemand op mijn stukje van gisteren, waarin ik zes kaarten liet zien (dat had ik natuurlijk expres gedaan: die kaarten eerst laten zien.) Iemand schreef daar als reactie op: “Bijzonder toch, die eigen stijl van Mies Bloch herken je altijd.” En dit was nu precies wat ik me had voorgenomen om te doen: ik wilde de dochter van Mies Bloch vertellen dat er nog steeds veel waardering is voor deze ontwerpen. Ik merk het aan de vraag die er is naar die oude Margriet Kruissteekboeken (uit 1977)

In de zestiger en zeventiger jaren hebben er vaak patronen van Mies Bloch in het tijdschrift Margriet gestaan. Als voorbereiding voor mijn bezoek Borduurwerk Amsterdamse grachtenhuizenhad ze een stapel oude Margrieten tevoorschijn gehaald. Die mocht ik doorbladeren en gelijk kwam ik de foto tegen waarin het ontwerp van de Amsterdamse grachtenhuizen stond afgebeeld. Gelukkig waren deze oude tijdschriften nog compleet (en niet dat alleen de interessante pagina’s waren uitgescheurd). Zo was bijvoorbeeld gelijk te zien dat het tijdschrift waarin dit ontwerp stond, uit 1964 kwam. Ik leerde dat eigenlijk àlle ontwerpen die later in het Margriet Kruissteekboek stonden, éérst als los patroon in de Margriet waren gepubliceerd. Ontzettend leuk was het om die oude tijdschriften te zien. En om te kunnen vertellen dat ik zelf deze Amsterdamse huizen ook heb geborduurd, toen ik 16 was.

“In Holland staat een huis!” In een bijzonder grachtenhuis mocht ik vandaag  zijn. En in duizenden andere huizen woonden vrouwen die het thuis gezellig maakten door de ontwerpen van Mies Bloch te borduren. Een herinnering: “Als ik vroeger met m’n moeder ging wandelen, zag je de wandkleden in veel huiskamers hangen. ‘Ik heb het land vergeven met deze borduurwerken’, zei ze dan. Ze werd de kruisjeskoningin van Nederland genoemd.”

En toen nam ik weer afscheid. Ik was nu zò dicht bij de Hermitage, daar wilde ik ook nog een kijkje nemen. En toen weer naar huis. Stukje lopen langs de Amstel, dan met de metro en dan met de trein. Nu ben ik in mijn eigen Hollandse huis. En lezen jullie mijn stukje in jùllie Hollandse huizen. De kruisjeskoningin heeft veel vrolijkheid gebracht in Nederlandse huizen en ik voelde me bevoorrecht om daarover vandaag te spreken met haar dochter.
(wordt vervolgd)

In Holland staat een huis

1 gedachte over “In Holland staat een huis”

  1. Hallo Margriet,
    Hartelijk dank voor je gezellige reactie op mijn berichtje. Van de weeromstuit zit ik nu alweer een uur in jouw blogs te lezen.
    Ik vind het heel bijzonder wat je allemmaal doet en weet.
    Daarom heb ik ook een vraag: weet jij door wie die 6 kaarten gepubliceerd zijn, wanneer dat is geweest en misschien heb je nog meer info. Ik heb ze zelf niet. Mocht je ze toevallig hebben, dan koop ik ze graag om de collectie patronen van mijn moeder aan te vullen. Maar het gaat me nu in eerste instantie over de achtergrond van deze zes.
    Je doet me daar een groot plezier mee.
    We houden contact.
    Groetjes Saskia. (ik hang momenteel in een gallery in New York. Of had ik dat al gemeld?Eind augustus in Amsterdam)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.