Informatie over textielorganisaties

Twee kaarten van Nederlandse Kostuumvereniging

Kleding neemt in ieders leven een belangrijke plaats in. En er is een lange geschiedenis hoe kleding door de eeuwen heen gemaakt en gedragen werd en de status van de drager weerspiegelde. De Nederlandse Kostuumvereniging zet zich in voor kennisuitwisseling over mode, streekdracht en kant. De kostuumgeschiedenis is nog lang niet volledig bekend en beschreven. De vereniging verbindt kleine en grote verzamelaars, museumconservatoren en belangstellenden die zich vanuit hun beroep of hobby met kleding en kleedgedrag bezighouden. Mensen met een passie voor kleding dus, en die passie kan variëren van interesse voor de middeleeuwen tot hedendaagse haute couture.

De mooie grote kaarten die ik hierboven op een oud doorgestikt dekje legde, kreeg ik bij de ingang van de verenigingsdag in Maarn. De wijde invalshoek – mode van middeleeuwen tot haute couture – wordt daarop treffend weergegeven. Het zijn kaarten die je kon invullen om lid te worden. Je  kunt dan deelnemen aan de vele excursies die onder deskundige begeleiding worden georganiseerd. En je ontvangt dan vier keer per jaar de ‘Bulletins’ (het groene bulletin middenop de foto is het meest recente nummer).

Informatie van Nederlandse Kostuumvereniging

Tenslotte benoem ik nog drie interessante folders, die hierboven op de foto liggen.
* Modemuze.nl  Achterop deze kaart (linksboven op de foto) staat: “Ons land bezit talrijke museale mode- en kostuumcollecties (van 17e eeuw tot heden), die vanwege de kwetsbaarheid van de objecten niet permanent tentoongesteld zijn. Online platform Modemuze verbindt en presenteert deze collecties als een bron van inspiratie voor een breed publiek.”

* De Combinatie, de nieuwe wisselexpositie in het Historisch Museum De Bevelanden in Goes. Vanaf volgende week worden de Merk- en stoplappen uit het Burgerweeshuis Amsterdam èn de Mangeldoeken van de collectie van Berthi Smith-Sanders tentoongesteld. Ik ontving van haar deze uitnodiging om bij de opening aanwezig te zijn (zou graag willen, wel een beetje ver weg…..). Het lijkt me een hele bijzondere tentoonstelling!

* Textielcommissie.nl (de oranje folder middenonder). Deze organisatie levert een bijdrage aan het behoud van het textiele erfgoed door middel van halfjaarlijkse symposia en publicaties.

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Onze klederdrachten

Raamversiering in filethaakwerk

Geborduurde cirkels

Borduren over vier hokjes

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen