Inventarisatie boeken over kruissteek

Er zijn duizenden boeken over borduren verschenen en dat is géén overdrijving.
Als ik (of jullie) zouden denken dat ik al een beetje compleet begin te worden met m’n boekenverzameling in m’n shop, dan kunnen we dat idee nu uit ons hoofd zetten, want er is nog véél meer!
Nancy Dolk heeft in 2007 een ‘Proeve van inventarisatie” samengesteld, om vast te leggen wat er op het gebied van boeken over kruissteek zoal is verschenen in de twintigste eeuw. Door deze bronnenpublicatie is ook een ontwikkeling te zien, zowel qua thematiek als qua toepassingen. Het is boeiend om te zien hoe een algemeen maatschappelijke ontwikkeling zich kan weerspiegelen in borduurpatronen! Een voorbeeld: het Franse koloniale verleden komt heel duidelijk tot uiting in de voor-oorlogse Franse patronen.

Ik neem wat over uit de inleiding, want ik denk dat meer lezers het interessant zullen vinden om nog eens iets te lezen over de ontwikkeling van de toepassing van de kruissteek:
Aanvankelijk lag het accent op het aanbieden van patroontjes voor het verfraaien van gebruiksvoorwerpen en kleding. Hiertoe werden kleine eenvoudige boekjes uitgegeven met puur en alleen de telpatronen.
Nu is er vaak sprake van ontwerpen voor wandversiering en is het nuttige aspect allang op de achtergrond geraakt. En aan de vormgeving van de publicaties wordt steeds meer aandacht besteed. Het begrip ‘styling’ doet z’n intree. Er is steeds meer sprake van technische instructie, achtergrondinformatie en andere tekst in de hedendaagse handwerkboeken. Moderne handwerkboeken zijn soms ware kunstwerken geworden, meer kijkboeken dan op de praktijk gerichte patronen-collecties.

Over de ontwikkeling van de thematiek: Typerend voor de vooroorlogse periode waren allerlei kleine poppetjes, vaak in rijen dansend. En daarnaast wilde dieren zoals olifanten en kamelen. Tijdens de oorlog kwamen motieven die appeleerden aan nationale gevoelens: klederdrachten, heraldische wapens, randen in rood-wit-blauw en dergelijke.
De grote vernieuwing van na de oorlog kwam uit Scandinavië. Met name door warenhuis De Bijenkorf werden de prachtige naturalistische en smaakvolle ontwerpen van bloemen en planten en dieren onder de aandacht gebracht. Bekende namen waren Clara Waever, Eva Rosenstand en de Haandarbejdets Fremme met als hoofdontwerpster Gerda Bengtsson.

Hier laat ik het bij, voor een blogje wel voldoende. Ik vond het bijzonder leuk om deze twee dikke boeken een tijdje door te bladeren. Ik kwam heel veel bekende titels tegen, maar ook veel titels van uitgaven waar ik nog nooit van heb gehoord. Ik kan nog even door blijven verzamelen! Maar deze twee interessante catalogi plaats ik in m’n shop, voor een andere handwerkboeken-liefhebber.

O ja, het kleine anjertje van de voorkant heb ik nog even nageborduurd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.