Jan Houtman, een leven in kruissteek

Jan Houtman was misschien wel de enige man die zoveel originele merklappen heeft ontworpen en gemaakt. Hij had vele bewonderaars, die de unieke mogelijkheid hadden om hem te bezoeken in zijn woonboerderij in Aerdt. Maar ook buiten ons land, tot in Amerika, was zijn werk bekend geworden en mede daarom is een boek van al zijn merklappen dan ook tweetalig verschenen: Een leven in kruissteek.

Dit boek is het verhaal van zijn leven, want Houtman borduurde alles wat hij in zijn leven had meegemaakt en verwerkte zo ook de moeilijke dingen. Hij gaf ook aan zijn bezoekers het advies om dat te doen. De merklappen die hij borduurde worden gekenmerkt door kleur: de warme tinten van een koloniaal Indië, sombere oorlogstonen, jubelende oranje en het groen van het uiterwaardenlandschap rond zijn woonstede De Haemmaeker en de bloemenpracht in eigen tuin.

Een vroege publicatie in Handwerken zonder Grenzen droeg bij aan zijn bekendheid. Dit tijdschrift heeft meerdere keren aandacht besteed aan de bordurende man die een leven lang gefascineerd is geweest door gedrukte en geborduurde letters. Die fascinatie voor letters is in al zijn merklappen terug te zien.

Na een publicatie in HzG in 1995 was ook de mogelijkheid om een groot patroon te bestellen: Compositie in rood. Dit originele patroon heb ik in mijn shop geplaatst. Net als een kleurrijke textielkaart en natuurlijk het boek over het leven in kruissteek, met daarin ook een groot patroon van één van de beroemd geworden merklappen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.