Joegoslavisch borduren

Boeken over Joegoslavisch borduren
Soms maak ik nog even een foto van een besteld boek vóórdat het op de post gaat. Dat deed ik ook van het boek “Borduurmotieven uit de Kroatische Volkskunst”. Je ziet de stofomslagen links en rechts op bovenstaande foto, en daaronder twee keer hetzelfde boek maar dan opengeslagen op verschillende bladzijden. Dat geeft wel een indruk van deze volkskunst, waarin zulke prachtige borduurwerken zijn gemaakt.
Midden op de foto heb ik een ander boek opengeslagen; dat is het boek van Henriëtte Beukers. Zij besteedt in haar nieuwe boek ook aandacht aan oud etnisch borduurwerk uit Oost Europa, wat zij zelf verzameld heeft.

Er zijn dus meerdere boeken (hoewel niet zoveel) over de rijke oude volkskunst uit o.a. Bosnië en Herzegowina. Boek Joegoslavisch bordurenDe politieke namen van deze oude landen zijn in onze tijd veranderd, maar de naam “Joegoslavisch Borduren” is gebleven. Een paar dagen geleden werd een blogje met de titel “Joegoslavisch Borduren” één van mijn vier populaire blogjes, en daarom kom ik er nog eens op terug. Die blogjes veranderen af en toe en dat gebeurt automatisch; net hoeveel erop geklikt wordt. Nu is er (denk ik) veel geklikt omdat iemand naar dit blogje had gelinkt. En dat geeft ook iets aan van de populariteit van dit “Joegoslavische Borduren.” Ik las dat er een groep is van vrouwen die elkaar hierin stimuleren en wie weet gebeurt dit ook wel in meerdere groepen.

Een belangrijke bron van inspiratie om in onze tijd weer met deze oude borduurmotieven bezig te zijn is het boek “Joegoslavisch Borduren” van Hilda Ritter. Dat heb ik al een paar keer verkocht en ik heb nu weer één exemplaar beschikbaar. De schrijfster van dit unieke boek, Dr. Hilda Ritter, bereisde zelf in de dertiger jaren  van de vorige eeuw het Joegoslavische binnenland en verzamelde zeldzame borduurpatronen in afgelegen bergdorpen. Wat natuurlijk heel bijzonder is, zéker voor die tijd. Het boek waarin zoveel mooie foto’s en patronen staan, werd als onderdeel van de Ariadne Handwerkbibliotheek uitgegeven in 1973. De redaktie (en dat is natuurlijk mw. Beukers geweest!) schrijft: “We prijzen ons gelukkig dat deze onschatbare verzameling werd gevonden en nu kan worden uitgegeven in dit kostelijke handwerkboek.”

Informatie over boek Joegoslavisch borduren

Hierboven heb ik een bladzijde gefotografeerd uit een oude Ariadne, waarin dit boek werd aangekondigd. Daarin staat ook dat de redaktie de aantekeningen van dr. Ritter heeft bewerkt tot heldere taal, “die uw fantasie zal prikkelen en enthousiast maken om die oeroude motieven opnieuw te gaan gebruiken in toepassingen van deze tijd.” Wat leuk dat dat al in 1973 werd geschreven, en dat het nu nog stééds zo werkt!
“Een rijk volksverleden is nog altijd springlevend!” (citaat uit de advertentie)

1 gedachte over “Joegoslavisch borduren”

  1. Hallo Margriet. Oh wat zijn dat toch een prachtige motieven en borduurwerk. Héél lang geleden ben ik ooit begonnen aan een tafelkleed, rode achtergrond en heel veel kleuren en druk, ook Joegoslavisch. Prachtig. Maar ik heb dat nooit volbracht. Eigenlijk was en ben ik niet zo’n borduurster. Gelukkig was het wel een hobby van de man van een vriendin, heel bijzonder. En ik kon het met een goed gevoel aan hem geven.
    Lieve groet van mij.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.