Jong in Hindeloopen

Vrouw bij wieg in museum Hindeloopen

“Hoe was het om geboren te worden in Hindeloopen, op te groeien aan het water en binnen de beschutting van de Zuiderzeedijk?” Vóór de dag van gisteren was ik me er niet van bewust dat ik het antwoord op deze vragen uit een museum-folder graag wilde weten. Maar toen ik eenmaal in het museum van Hindeloopen was, werd ik zò geboeid dat ik het wèl wilde weten! En middels deze foto’s die ik maakte, deel ik wat van mijn bevindingen.

We waren een midweek op Vlieland geweest en vanuit het hoge noorden konden we weer via de snelweg terug naar het midden van het land. Maar de dag was nog niet voorbij en we hadden zin om de route langs de oude Zuiderzee te rijden. Via Makkum en Hindeloopen: roemrijke stadjes met een rijk verleden. In Hindeloopen parkeerden we onze auto op een groot parkeerterrein net buiten het stadje en merkten daar al: dit terrein is berekend op veel toeristen! Wat apart om dan te merken dat er overal auto’s met buitenlandse nummerborden staan, en ook tijdens het rondlopen in het stadje hoor je wel wat vreemde talen spreken. Buitenlandse toeristen houden ervan om oude klederdracht-stadjes te bezoeken, maar zelf was ik hier nog nooit eerder geweest. Blij dat er nu gelegenheid was!

Schilderij Pieter Willem Sebes, moeder met baby en peuter
In het museum van Hindeloopen was een expositie met de titel “Jong in Hindeloopen”. Die tentoonstelling is juist dit weekend afgelopen. Via allerlei invalshoeken werd een beeld gegeven van hoe baby’s en kleine kinderen ontvangen werden in de gezinnen. De bovenste foto toont één van de opstellingen, waarbij de rijke interieurs zijn weergegeven. En op deze foto een schilderij van Pieter Willem Sebes, waarop een moeder haar baby voedt, terwijl een peuter aan haar voeten speelt. Wat een pracht!

Huiskamer in museum Hindeloopen
Ook een poppenhuis geeft de rijkdom aan kleur en decoratie volop weer. Zodra een kindje het levenslicht had aanschouwd werd het ingebakerd en in de kleurig beschilderde Hindelooper wieg gelegd. En niet alleen de wiegen werden beschilderd, ook allerlei andere houten voorwerpen. Er is veel onderzoek gedaan naar de kenmerken van de Hindelooper schilderkunst. En in de museumwinkel kocht ik een paar boekjes daarover. Als ik die straks uit heb, zet ik ze wel in m’n shop. Leuk om er wat meer over te lezen!

Wieg in museum Hindeloopen
Deze wieg paste ook helemaal in de tentoonstelling. En ook musea gaan met hunGeborduurd lakentje in museum Hindelopen tijd mee: het lakentje is nieuw geborduurd anno 2015. Een goede stimulans voor ons om ook die oude motieven opnieuw te gebruiken. Ze zijn er mooi genoeg voor!

Misschien gaat het bij anderen ook zo dat we dit moois in eigen land nog niet gezien hebben. Als je van klederdracht en folklore houdt, dan is dit museum zeker een aanrader!  Parkeer je auto maar gewoon tussen alle buitenlandse nummerborden om rond te dwalen in dit mooie stadje.

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Kaarten met poesjes

Kussenovertrek

Patroon en kaart van merklap uit 1790

Serie Victoria

Comments

 1. Olaf heijtveldt zegt:

  Welke verf u als ondergrond voor met name het Hindeloopen schilderwerk (bedoel dus bv het rood en het blauwgroen) gebruikt alsmede de verf voor de versieringen.
  Hartelijk dank voor uw mogelijke antwoord.

  • Margriet Hof zegt:

   Ik heb het zelf nog nooit gedaan, dit schilderwerk, dus ik kan u niet echt antwoord geven.
   Wèl heb ik nog een paar mooie boeken van Talens, die de techniek van het oud Hollands schilderwerk uitleggen. Deze boeken heb ik nog niet in m’n shop. Als u belangstelling heeft, zal ik ze te koop aanbieden.

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen