Jubileum tentoonstelling De Kantfabriek

Museum ‘De Kantfabriek‘ bestaat tien jaar!
In deze tien jaar heeft zij een naam gevestigd in de textielwereld, met een mooi museum wat alleszins de moeite van het bezoeken waard is.
Dit jaar worden er drie wissel-tentoonstellingen gehouden, om het jubileum te vieren.  In juli bezocht ik het museum samen met één van de exposanten. In een ander blogje doe ik verslag van de prachtige pauwencape die nog enkele weken daar is te bewonderen.

In de handwerkwereld wordt onderscheid gemaakt tussen ‘Technieken die stoffen doen ontstaan” en “Technieken die stoffen bewerken en verwerken.” De kantfabriek is zelf een illustratie van machines die ‘stoffen doen ontstaan’. Ik volgde de rondleiding en genoot om al die indrukwekkende machines te zien en de boeiende uitleg te horen.
In de drie wisseltentoonstellingen wordt nu ruimte gegeven aan exposanten die ‘stoffen hebben bewerkt’. Er is heel veel moois te zien, o.a. werk van  Minke van de Zande en Jeanny Cobben (foto 4 en 5 van onderstaande collage).
Voor deze bijzondere tentoonstelling heeft het museum ook veel oud handwerk uit haar eigen depot tevoorschijn gehaald. De mix van oud en nieuw handwerk komt erg mooi naar voren. Ook is er oud en kwetsbaar handwerk te zien wat anders nooit te zien is (foto 4 van de eerste collage)
Persoonlijk vond ik het ook leuk om de kleine vitrines met handwerkboeken te bekijken, die bij elke techniek waren ingericht. De Kantfabriek heeft de grootste collectie handwerkboeken van Nederland, en ik vond het leuk om zelf veel boeken te herkennen die ik in mijn shop heb.

Voor wie nog een uitje zoekt: deze tentoonstelling is zeker de moeite waard. En het is ook erg leuk om een kopje koffie te drinken in de enige echte kant-ine!

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Leuke handwerkboeken

Jarig op oudejaarsdag!

Kerstfeest vanwege een hemelse boodschap!

Handgeweven tas

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen