Kaarten met afbeeldingen Volendammer vrouwen

De Volendamse klederdracht, vooral die van de vrouwen, heeft Volendam internationale bekendheid gegeven en werd zelfs het symbool van Holland. Rond 1900 droegen honderden kunstschilders eraan bij om dit beeld van Volendam vast te leggen. Zij schilderden vaak Volendammer vrouwen in hun dracht, met op de achtergrond een molen en tulpenvelden. Deze afbeeldingen werden bijvoorbeeld door reisburo’s en voor reclame-affiches gebruikt en wekten de indruk dat iedereen zo gekleed ging.

Na de tweede Wereldoorlog ging het dragen van de streekdracht achteruit en verdween steeds verder uit het straatbeeld. Een minder geromantiseerde voorstelling dan de schilderijen van rond het begin van de eeuw, zijn de foto’s die in de eerste helft van de vorige eeuw werden gemaakt. Deze kaarten met foto’s werden veelvuldig verstuurd. Ik plaats een aantal van deze oude kaarten in m’n shop, sommige hebben postzegels van 1,5 of 2 cent en hebben een Volendam-poststempel.

Voor liefhebbers van streekdracht zijn dit ’textielkaarten’ waarop de muts goed is te zien. Deze wordt ook wel ‘hul’ genoemd en is gemaakt van tule en wit kant. De tule werd met wit borduurwerk versierd en aan de voorzijde werd een strook kant bevestigd. Helemaal in het begin werd echte Vlaamse kloskant gebruikt, maar later ook machinale kant.
Op al deze kaarten is een vrouw of (klein) meisje afgebeeld met deze specifieke hul.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.