Om te kunnen kantklossen is een speciaal kussen nodig, waarop spelden op een patroon geprikt kunnen worden. De draad die om de kantklosjes is gewikkeld wordt dan telkens langs die spelden geleid. Een traditioneel kantkloskussen bestaat uit een harde vlakke bodem, een stevige vulling van speciaal stro, en een oppervlakte van stevige geweven stof.
Er kan ook gewerkt worden op ronde rolkussens, of langwerpige kussens en er zijn ook allerlei variaties. Ook verschillen de kussens per regio want elke streek ontwikkelde niet alleen haar eigen kantsoort maar ook haar eigen attributen om die kant te maken.
Van veel van deze kussens zijn foto’s gemaakt en op deze collages zijn daar een aantal van te zien. Meestal is een kussentje een symbool van ‘rust’, maar kantkloskussens zijn juist attributen die nodig zijn om het maken van kant mogelijk te maken. Kantklossen kan natuurlijk ook heel ontspannen zijn, maar vroeger was het toch vooral ook wèrk, wat betaald werd per gekloste centimeters.
3 gedachten over “Kaarten van kantkloskussens”
Ik heb van een oude buurvrouw die kleiner ging wonen een kantkloskussen plus speciaal tafeltje gekregen! En ook nog een map met diverse patronen.
Maar ik moet nu eerst op cursus …..
Wat leuk als een gekregen kantkloskussen je zou kunnen aanzetten tot zelf ook wat maken!
Een cursus is natuurlijk heel leuk om te volgen, maar als die niet in de buurt zijn dan kom je met een boek ook al een heel eind. Het meest bestelde boek voor mensen die willen leren kantklossen is het boek “Kantklossen slag voor slag.” Ook het boek van Sally Johnson is heel bruikbaar.
Voor wie idee heeft om een cursus kantklossen te gaan volgen: in Schellinkhout – bij Hoorn – is een officiële kantklosschool gevestigd. De lessen beginnen eind september . Kantklosschool Ieder voor Allen Wijdenes, Dorpsweg 109-A, 1697 KG Schellinkhout. Bestaat al honderd jaar!!