Kaartweven

Kaartjes en boeken kaartweven

De kaartweefkunst is al oud. Bij deze methode worden kaarten gebruikt in plaats van een getouw. Het levert een uniek en sterk weefsel op. Voor dit handwerk hoef je maar weinig materialen aan te schaffen en dat maakt het extra aantrekkelijk. Er zijn ook allerlei mogelijkheden om de geweven banden aan elkaar te naaien tot gebruiksvoorwerpen zoals kleden, kussens of kleding.

De geschiedenis van het kaartweven is boeiend. Tot het einde van de 19e eeuw wisten archeologen en antropologen niet goed raad met de doorboorde platen die bij opgravingen regelmatig aan het licht kwamen. Deze waren vaak van been of ander hard materiaal. Tot 1890 bleef deze weeftechniek vrijwel vergeten. Een vrouw uit Berlijn ging met de kaarten experimenteren en zij wist  de weefwijze te reconstrueren. Door haar werk kregen onderzoekers belangstelling voor het kaartweven en het resultaat was dat overal sporen van deze weeftechniek werden ontdekt. Dat leidde er toe dat nu kan worden aangenomen (wetenschappelijk onderbouwd) dat het kaartweven al bij de oude Egyptenaren (4e tot 2e eeuw v.Chr.) bekend was. De techniek wordt daarom soms Egyptisch kaartweven genoemd.
Maar ook in Europa zijn vondsten gedaan die erop duiden dat deze techniek veelvuldig werd beoefend. Er zijn vondsten uit het bronzen tijdperk (zoals een riem uit Denemarken) die mogelijk met de kaartweeftechniek zijn gemaakt. Dat zijn dus ontdekkingen die pas vrij recent zijn gedaan.

In de begintijd van het tijdschrift Handwerken zonder Grenzen werd aandacht besteed aan deze techniek en werd ook een materiaalpakket bijgeleverd. Dat zijn de stevige kartonnen kaartjes met vier gaten in de hoeken. Ik plaats twee sets van deze kaartjes in m’n shop.

Ik verkocht al eerder een boek over kaartweven en heb er nu weer twee in m’n shop. Dit zijn vrij zeldzame boeken want er zijn tweedehands maar een paar te koop en momenteel bestaan er geen nieuwe boeken over deze techniek. De geschiedenis van het kaartweven is eeuwenlang onbekend gebleven (zoals ik hierboven even noemde), maar de recente geschiedenis was ook bijna vergeten. In de zeventiger jaren was er even een opleving van deze techniek. Uit die tijd stammen ook de boeken die ik (hier en hier) te koop heb. Wie weet wordt deze interessante techniek ook weer wat bekender want ik denk dat dit zeker ook weer in onze tijd past.

5 gedachten over “Kaartweven”

  1. Ik heb een hele bunch van die kaarten-met-gaten. Zaten indertijd (zeventiger jaren ??) in een materiaal pakket van “Het komplete Handwerken”. Nooit gebruikt, maar al die pakketten heb ik altijd bewaard. Soms kijk ik nog wel eens in één van de drie “boeken”.
    Toen in jouw blog zag, kreeg ik een schokje van herkenning… jee, die heb ik ook. En ik wist na al die jaren precies waar de dozen met materialen stonden. Ze staan nu achter me op tafel. Er zitten ook “draaioogjes” bij….. Tja, ik heb me daar nooit in verdiept. Zal er nog eens naar kijken tussen mijn poppenhuisminiaturen door.
    Groet, Rya

    1. Hallo Rya,

      Heb jij die boekjes en kaartjes nog?
      Ik werk als vrijwilliger bij Museum Orientalis en die kan dit nog gebruiken.

      Hoor graag van je.

      Groetjes Marjanne

  2. Ik heb al een paar jaar geleden weer gewerkt met de kaartweefkaartjes, ik heb een hele verzameling ook nog via een tante van wie ik Het komplete Handwerken kreeg met alle materialen.
    Heb toen ook nog wat boeken gekocht over kaartweven, heb zelfs een dubbele.
    Er stonden ook veel artikelen in Handwerken zonder grenzen.
    Ook heb ik toen weer het bandweven geprobeerd, het is niet zo moeilijk en even leuk om te doen.

    Groetjes, Arina

    1. Hallo Arina,

      Heb jij die boekjes en kaartjes nog?
      Ik werk als vrijwilliger bij Museum Orientalis en die kan dit nog gebruiken.

      Hoor graag van je.

      Groetjes Marjanne

  3. Heidi Eitjes

    ik doe nu sinds juni 2014 kaartweven. De patronen die ik heb haal ik van http://www.pinterest.com. Op die website zijn erg veel patronen te vinden. Ik ben nog steeds lerende hierin, maar dat vind ik juist leuk. Je ontdekt steeds weer nieuwe mogelijkheden. Heb al bandjes verwerkt in een tafelkleed, op een blouse gestikt en tot mandjes verwerkt ( de bandjes dan in spiraalvorm aan elkaar stikken en er een bodem in verwerken) om te gebruiken bijvoorbeeld als cadeau-verpakking.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.