Kaartweven

Kaartweven is een oeroude methode om sterke banden te weven die er bewerkelijk en ingewikkeld uitzien, zonder dat er een weefgetouw aan te pas komt.
Kaartweven is ook één van de weinige technieken die niet later zijn gemechaniseerd. Het gaat nog steeds net zoals vroeger!
De techniek staat opnieuw in de belangstelling en ik ben blij dat ik deze oude boeken weer in m’n shop kan zetten. En ook weer wat stevige kaartjes, zowel met vier gaten als met vijf. En nog een paar bandweefkammen.
Door ieder gat van het kaartje wordt een scheringdraad geregen, die allemaal in dezelfde richting door het kaartje moeten gaan. Op deze manier krijgen de kaartjes waardoor de scheringdraden geregen zijn, dezelfde functie als de hevels of het riet op een weefgetouw. Het is een vernuftige methode, en het is ook fascinerend om te weten dat vele culturen over de hele wereld verspreid deze kaartweefmethode hebben toegepast of dat nog doen. De smalle maar sterke bandweefsels die zo ontstaan, worden op velerlei wijze toegepast.

Hier blogde ik eerder over het kaartweven. In dat blogje is te lezen hoe archeologen lange tijd geen raad wisten met de gaatjes-kaarten die tijdens opgravingen naar voren kwamen. Pas eind vorige eeuw werd het kaartweven weer opnieuw beschreven. En nu is het opnieuw in de belangstelling en zijn er eigenlijk nog niet genoeg boeken over gezien de vraag. Daarom ook een Duits boekje (Mit Brettchen gewebt) met veel mooie foto’s van bandweefsels. En een verwijzing naar het tijdschrift Handweven (waarin ook een groot hoofdstuk over Bandweven staat).

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Oude theemutsen

Oude Ariadnes voor Sint en Kerst

Breien met restjes handgesponnen schapenwol

Handwerkboeken met een vleugje Frans

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen