Kaartweven: oud ambacht in hernieuwde belangstelling

Boek Kleurig Kaartweven en band

Kaartweven is: het weven van banden zonder weefraam. Het is een zeer oude techniek, die lange tijd weinig toegepast werd maar nu weer in de belangstelling staat. Ook in de jaren zeventig was er een tijdje aandacht voor deze techniek en uit die tijd stamt dit boek. Op de Handwerkbeurs in februari waren prachtige geweven banden te zien en kon je ook een workshop volgen. Toen ik dat zag nam ik me voor om er nog eens over te bloggen, maar ik had toen geen boekjes om te verkopen. Nu gelukkig weer wel: dit boekje Kleurig Kaartweven. Het geeft een handleiding om deze kleurige banden zelf te maken. Die banden zijn buitengewoon stevig en hebben geheel eigen patronen.

In mijn vorige blogje over kaartweven schreef ik dat archeologen lange tijd geen raad wisten met de doorboorde Kaartjes voor kaartwevenplaten die ze regelmatig in de bodem tegenkwamen. Pas aan het eind van de 19e eeuw werd ontdekt dat die platen werden gebruikt voor kaartweven. Leuk om te weten dat het dus echt al een heel oude techniek is.
De twee boeken waarnaar in dat blogje wordt verwezen zijn al verkocht, maar ik heb nu dit boek “Kleurig Kaartweven” in m’n shop geplaatst. En ook nog wat kaartweefkaartjes heb ik in te koop. Dat zijn de stevige kartonnen plaatjes met vier gaten in de hoeken. Die kaartjes (en wat instruktie) is eigenlijk alles wat je nodig hebt om hiermee bezig te zijn. Op het vorige blogje kreeg ik wat leuke reacties van mensen die dat nu ook weer doen.

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Maak eens wat

Tijdschriften Burda Patchwork

Spinneweb

Borduren over vier hokjes

Comments

  1. Margriet zegt:

    Het boekje “Kleurig kaartweven” is besteld en niet meer in m’n shop.

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen