Kant in het Pakhuis

i
Eeuwenlang oefenden vrouwen het beroep ‘kantkloster’ uit. Als huisarbeid en als bron van inkomsten. Het kant is gelijktijdig ontstaan begin 16 eeuw in Italië en Vlaanderen. De bloeitijd van kant lag in de 16e tot en met de 18e eeuw.
Politieke gebeurtenissen zoals de Franse revolutie en ook sociaal-economische factoren hadden invloed op de kantgeschiedenis. De machinale kant kwam opzetten in de 19e eeuw. Hierdoor verdween kloskant aan het begin van de 20e eeuw bijna. Rond 1960 ontstaat er weer een opleving van de belangstelling voor kantklossen als vrijetijdsbesteding en als kunstuiting.

u
In het Pakhuis, ook wel ’t Andere Museum‘ genoemd, is een permanente tentoonstelling met de titel “Kantreis door Europa”. Mayken Geersing verzamelde enorm veel kant en heeft dit aantrekkelijk tentoongesteld. Overzichtsboeken en stalenboeken geven een indruk van de grote diversiteit die ontwikkeld is. Kant werd meestal genoemd naar de plaats of streek waar een bepaalde kantsoort werd ontwikkeld.

q
In de tentoonstelling is een grote hoeveelheid te zien van materialen, klosjes, kantkloskussens, stalenboeken en voorwerpen die gemaakt zijn met kant.
In het Pakhuis-museum is ook een collectie oude handwerken te zien zoals gebreide oefenlapjes en merk- en stoplappen.

Bewaren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar top
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.