Kantbreien en Kunstbreien

Gebreide sjaal in kleurverloop
“Rijvaardigheid” is een bekend woord. Je moet het opbouwen na het behalen van je roze papiertje.
Maar “Breivaardigheid” is inmiddels ook geen onbekend begrip meer. Ik ging er even op googelen en toen kreeg ik de terugkoppeling of ik misschien “Bereidvaardigheid” bedoelde. Nee, ik bedoelde “Breivaardigheid”: de vaardigheid die talloze breisters het afgelopen jaar hebben ontwikkeld. Er is enorm veel gebreid en op sommige websites zie je echt ongelooflijke sjaals voorbijkomen. Daarbij is het kleurverloop-garen ook nog eens ideaal om geraffineerde effecten te verkrijgen. Het model van deze sjaal heb ik het afgelopen jaar vaak gezien op internet en het leek me een beetje een vreemde vorm. Maar nu ik hem zelf heb (niet zelf gebreid) vind ik hem ideaal. Het draagt als een soort vosje over de schouder en blijft lekker zitten en geeft een leuk kleuraccent.

Al die ingewikkelde patronen zou je allemáál wel onder de noemer Boeken Kantbreien en Kunstbreien“Kunstbreien” kunnen vatten maar dat is toch niet de bedoeling. Want “kunstbreien” is al een oud woord en staat voor de techniek van ajour-breien. Meestal wordt in het rond gebreid en zo’n kleedje heeft dan een sterke uitstraling alsof het kant is. Iemand vroeg me of ik ook patronen heb van vierkante gebreide kleedjes, en nu kan ik daarop antwoorden dat ik een boek heb gevonden waar vierkante kleedjes in staan: Het nieuwe Kunstbreien.
En ik plaats ook een heel mooi boek over Kantbreien in m’n shop. Daar komt dat woord “Breivaardigheid” vandaan.

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Tien tweedehands handwerkboeken

Sokken voor gevoelige benen

Zwart-wit borduren uit een oude borduur-special

Atlas Blaeu: Venster op de wereld

Comments

  1. Voor de liefhebber: bovengenoemde shawl is de ‘Frangiflutti’, gratis te vinden via Ravelry, en hij is inderdaad erg leuk! Heb hem zelf al twee keer gebreid 😀

    • Margriet zegt:

      Wat leuk om te weten hoe deze shawl heet! Bedankt, want dat wist ik nog niet.
      Heb je hem twee keer gebreid? Tjonge. In welke kleuren? En ook in kleurverloop?

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen