Kanten mutsen horen bij de vroegere klederdracht en hebben een nog langere traditie want vergelijkbare mutsen werden ook al in de middeleeuwen gedragen. Nederland had een rijke traditie van streekdrachten en elke streek ontwikkelde daarbij ook een eigen kenmerkende muts die daarbij hoorde. En al die mutsen kregen ook verschillende namen, zoals Floddermuts, Hul, Kornetmuts, Plooimuts, Oorijzermuts. Kenmerkend is dat de mutsen van kant en tule werden gemaakt. Ze bestonden uit een mtsenbol en een voorstrook en achterstrook. Die stroken konden glad of geplooid zijn en het gebruik van stijfsel zorgde voor verschillende modellen en mogelijkheden.
De mutsen die ik hier laat zien komen uit Drenthe en hebben net als de vele mutsen uit de rest van het land rijke versieringen van bloemmotieven. De bollen zijn oud en bijzonder, gemaakt van haakwerk of filetdoorstopwerk of tuledoorstopwerk.
Ik heb weer een boek over de Klederdrachtmutsen van Lunteren en omgeving (hieronder te zien). Dat moest nog even wachten tot ik het in m’n shop zette totdat ik dit blogje had gemaakt. Het was de grote verdienste van Fie van Dijk om vele jaren de techniek van de Lierse kant, het tuledoorstoppen, uit te dragen. Zij heeft veel patronen verzameld en opnieuw uitgegeven en veel cursussen gegeven. De techniek van het tuledoorstoppen werd voor veel mutsen gebruikt; het is een techniek om te borduren met een haakje op een ondergrond van tule. Deze techniek staat nu weer in de belangstelling.
De vier kanten mutsen plaats ik in mijn shop. Deze mutsen kunnen opnieuw behandeld worden om ze geschikt te maken om te dragen, bijvoorbeeld door dansgroepen of bij ambachtmarkten. Of de tulekant kan worden gebruikt om te verwerken in een collage of iets dergelijks.
Wie belangstelling heeft voor nog meer keuze kan contact met mij opnemen want ik heb nog meer!
1 gedachte over “Kanten mutsen”
Wat leuk om over kanten mutsen te lezen. Wat een werk moet dat geweest zijn. Nu klossen we voor ons plezier, met behulp van daglichtlampen en eventueel een loep.
En dan vroeger, nog geen electriciteit en heel veel en lang werken voor een karig loontje.
Het boek over Lunteren heb ik ook, daar heb ik gewoond en gewerkt.
Een reden, om het weer eens te bekijken.
Een handwerkgroet uit Drenthe!