Kantklosjes (bobbins)

Oude klosjes kantklossen
Vandaag was ik bij iemand op bezoek die een fantastische verzameling kantklosjes heeft. In het Engels heten ze ‘bobbins’ en het was ook in Engeland dat ze voor het eerst kennismaakte met een paar prachtig versierde klosjes (of spoeltjes) in een antiekwinkel. Haar interesse werd gewekt en dat leidde tot een creativiteit die groot uitgroeide. Zo groot dat ze zelf ging lesgeven, boeken ging schrijven, reizen maakte en steeds verder thuisraakte in de wereld van kant. En ze ontwikkelde een eigen stijl, waarin veel invloed uit het oosten zichtbaar is. Ik was al eens eerder bij Yvonne Scheele op bezoek geweest, en had daar ook over geblogd. Er is een heel mooi boek van haar verschenen “The Beauty of the Orient painted in thread” en daarvan liet ik een paar afbeeldingen zien (schoonheid in kant: ragdunne ambachtelijkheid).

Er was nog steeds genoeg om naar te kijken in haar atelier maar de muren waren iets leger want Chrysanthemum in lace, by Yvonne Scheele-Kerkhofeen deel van haar kant-kunst is in Engeland voor een expositie in maart. Daar praatten we over. De expositie wordt gehouden in het Nature in Art Gallery and Museum in Gloucester. Voor ons niet iets om zomaar naar toe te gaan (zouden we wel willen!), maar het was wel leuk om even over te praten. Ik vertelde dat ik een paar weken geleden een interessante lezing had gehoord op de ledendag van Merkwaardig. Bij de aankondiging van die lezing had ik gedacht “waarom zou het interessant zijn om wat te horen over één of andere particuliere verzameling van een echtpaar in Engeland?” Maar tijdens en na die lezing ging ik daar wel anders over denken. Het is juist enòrm interessant om een boeiend betoog te horen over de rijke cultuur van Engeland. En door die lezing (hier blogde ik daar over) in combinatie met wat Yvonne vandaag vertelde begin ik me te realiseren dat het misschien wel juist die particuliere verzamelingen zijn die de rijke erfenis van bepaalde aspecten van onze cultuur zo treffend bewaren en openstellen voor anderen. Het zijn niet alleen de grote musea maar het zijn zéker ook de particuliere initiatieven en de art galleries die zoveel te bewaren en te bieden hebben.

Maar nog even over de klosjes. De ondertitel van het boek “The Beauty of the Orient” is: Boekje-Pillow-Lace-and-bobbinsA Lace Journey. Yvonnes reis begon dus met de vondst van die eerste bijzondere antieke en rijk versierde kantklosjes. Later werd het een hele verzameling. Die bewaart ze in oude  Chinese wedding-baskets en vandaag mocht ik daar de deksels even vanaf halen en kijken. Wat mooi! Mijn houten klosjes die ik in m’n shop zet (ik heb weer een zakje gevonden) zijn lang zo mooi niet (maar als je wilt beginnen wel functioneel). En ik heb ook nog een boekje wat ik bij dit blogje kan passen: Pillow Lace and Bobbins. Lekker Engels!

Klosjes voor kantklossen

1 gedachte over “Kantklosjes (bobbins)”

  1. Goede middag,

    Mijn naamis Riet Croonen.
    Al 5 weken loopt mijn tentoonstelling in Bennekom, in het Kijk en Luistermuseum.
    Het duurt nu nog 4 weken, tot en met 16 april.
    Ik ben een kantkloster, naaldkantster en was kalligraaf.

    Er liggen een dertigtal waaiers in naald- en kloskant.
    Ik heb er ook een pronkrol hangen van mijn KANTLEVEN van 38 jaar en meet ruim 16 meter.
    Ook hangen er twee kasten met kantklossen van over de hele wereld.
    Verder veel kalligrafie.

    Er komen veel positieve berichten.
    Misschien kunt u er nog wat mee.
    Welkom bent u zeker. Als ik weet dat u zou komen, dan ben ik er ook.

    Hartelijk dank voor uw tijd.
    Met een groet, Riet Croonen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.