Kantsoorten herkennen

Kant staat volop in de belangstelling. De afgelopen week werd in Zaandam het Oidfa Lace Event gehouden, met vele activiteiten op het gebied van kant. En aansluitend begint vandaag het World Lace Congress in Brugge. Dit zijn twee grote evenementen op het gebied van kant. De titel van het event in Zaandam was: We love Lace. En dat geldt inmiddels niet meer alleen voor degenen die alles van kant weten en lid werden van de OIDFA. Maar ook voor iedereen die zich voor mode en handwerken interesseert, want kant is weer volop in de aandacht!

De voornaamste kantsoorten kunnen globaal worden ingedeeld al naar de eeuwen dat zij op hun hoogtepunt waren.
In de 16e eeuw waren dat kantborduursels, in de 17e eeuw de naaldkant, in de 18e eeuw de kloskant. In in de 19e eeuw de machinaal vervaagde kant, geborduurde gronden en de andere imitatie-kanten.

Hoe kun je nou een stuk kant herkennen? Zoals ik nog steeds moet doen bij een doos (echte!) kant die ik nog moet uitzoeken.
Dat kan door vier dingen na te gaan: 1. Tot welke van de hierboven genoemde hoofdtypen behoort dit, dus in welke techniek is het ontstaan? 2. Tot welke onderverdeling binnen dit type behoort het? 3. Waar komt het stuk kant oorspronkelijk vandaan? en 4. Hoe oud is het stuk kant?

De ouderdom schatten is best moeilijk. Maar er zijn wel een paar datumgrenzen. Zoals het weten dat het ragfijne linnen garen uit Noord-Europa na 1800 nier meer verkrijgbaar was, want die vlassoort was uitgestorven. En machinale tuleweefsels kunnen pas na de uitvindingen in het begin van de 19e eeuw zijn ontstaan, dus niet ouder zijn.

En zo is het bezig zijn met kant een kwestie waarvoor je de deskundigheid van de vereniging Oidfa wel kunt geruiken. De letters van het die naam zijn trouwens de eerste letters van de Franse volledige aanduiding van “Internationale Organisatie voor Klos- en Naaldkant.”
Maar boeken helpen natuurlijk ook! Ik plaats twee mooie boeken in m’n shop: Kantsoorten herkennen. Dat is het boek wat opengeslagen op de foto ligt.
En het boek Naaldkant van de Terra-serie. De andere boeken uit deze serie had ik al eerder in m’n shop, maar dit deel was wat lastiger te vinden.

2 gedachten over “Kantsoorten herkennen”

    1. Hallo Moniek,
      Ik heb het boek Kantsoorten herkennen er even bij gepakt en doorgebladerd maar ik vind het lastig om te beoordelen of het voor beginners is.
      Ik ben zelf ook een ‘beginner’ op het gebied van kantklossen, maar door het bezig zijn met m’n shop heb ik nu wel wat meer kijk op de verschillende soorten gekregen.
      Dit boek behandelt de belangrijke kantsoorten heel grondig. Ik heb het boek een paar keer eerder verkocht en één daarvan liet weten dat ze er heel blij mee was.
      De foto’s zijn heel duidelijk. Er is ook een stukje geschiedenis bij.
      En ik dacht niet dat er veel andere boeken zijn die een overzicht geven.
      De meeste boeken die ik heb behandelen één kantsoort, dus dit is wel een goed naslagwerk voor alle soorten.
      Het is vertaald uit het Engels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.