Kerkemarkten

Borduurwerk Gelderse toren
Rond oude dorpskerken worden vaak kerkemarkten gehouden en vooral als je daar al heel lang komt zijn dat leuke belevenissen. Vorige week ontmoette onze familie elkaar op de jaarlijkse kerkemarkt in het dorp waar het ouderlijk huis stond. Vroeger gingen we na afloop altijd koffie-drinken sbij onze (schoon)ouders en nu was het de eerste keer dat dat niet meer kon. Vorig jaar deden we veel spullen weg die van de ouders waren geweest en die zagen we nu weer terug op de markt. Dat was wel confronterend. Ineens zie je dan een serviesje liggen op een kraam, waar de moeder haar hele leven zuinig op was geweest. Zou iemand anders het nu gekocht hebben?
Natuurlijk hebben àl de spullen die op een rommelmarkt of kerkemarkt komen te liggen een verhaal. Voor iemand heeft het lange tijd waarde gehad, maar het ging voorbij.
Vlak voor de ingang van de kerk was een hoek met de wat meer antieke spulletjes. Daar zag ik dit tapisserie-schilderij. Ik vond het leuk om die gesloten deuren van de toren te zien tegen de achtergrond van de open deuren van de kerk. Toen ik het schilderij afgerekend had, kwam er een mevrouw naar me toe. “Koopt u dat? Dat is de Gelderse toren hoor! Die is hier vlakbij. En daar kwam ik wel twintig jaar want ik werkte daar.” Leuk, zo’n praatje. Het handwerk roept herinneringen op.

Op m’n blog gaat het ook om het vertellen van verhalen. Eerst vond ik die bovenste fotoDorpskerk minder geslaagd, vanwege de verkoper die nog net rechts in beeld is met een ‘verhalende arm’. Maar nu vind ik het juist wel leuk. Vanwege het verhaaltjes-element. Ik hoop dat ik jullie nog niet verveel met al die verhalen!
Juist deze week las ik een blog van iemand anders, die met weemoed terugdacht aan de gezellige markten rond de dorpskerk. Toen besloot ik deze foto’s nog te laten zien. Ze zijn inderdaad heel fijn, dit soort markten, en er zit heel veel liefde in de voorbereidingen. Dat merk je altijd als je daar komt. En alleen op dìt soort markten kun je het meemaken dat je de spulletjes van vroeger nog eens ziet, maar nu op de kraam.

Dorpskerk met kerkemarkt

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar top
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013