Kerst / Driekoningen op 6 januari

Op 6 januari viert de ‘westerse kerk’ Driekoningen. De ‘oosterse kerk’ viert dan (pas) het kerstfeest, en dan twee weken later (pas) het feest van de drie wijzen.
De officiële feestdag om de geboorte van Jezus te vieren is dus in oost en west niet hetzelfde, en dat komt door een meningsverschil uit de vierde eeuw. Er werd toen een concilie (belangrijke bijeenkomst van kerkleiders) gehouden om de paasdatum vast te tellen en dat had ook consequenties voor de kerstdatum. Het verschil heeft te maken met het gebruik van een verschillende kalender: de Gregoriaanse of de Juliaanse en dat heeft in de loop der eeuwen een hoop gedoe opgeleverd.

En na al die eeuwen is dat verschil, in het vieren van kerst, er nog steeds. Het is zelfs politiek geworden, want in de Oekraïne vierden ze tot vorig jaar ook kerst op 6 januari en nu deden ze dat voor het eerst op 25 december. Een duidelijke uiting van hun verlangen om bij het westen te willen horen.

Maar eeuwenlang was het dus zoals het was: verschillende data om Kerst en dus ook Driekoningen te vieren. Maar ook al gaat dat dan eeuwenlang zo, tòch vinden er verschuivingen plaats. Ook in de wijze waarop dat tweede feest (wat dus vandaag in het oosten het eerste feest is) werd gevierd. Vroeger was Driekoningen op 6 januari een belangrijke feestdag. Maar dat is inmiddels ook weggeëbd, en wordt niet meer uitbundig gevierd. Hoogstens wordt het nog gezien als het einde van de kerstperiode, waarop de kerstboom wordt ontdaan van versieringen en op een straathoek wordt gelegd.

De vroegere viering gaat terug op het bijbelverhaal wat volgt nà het verslag van de geboorte van Jezus. Wijzen uit het oosten zagen een opgaande ster en zij wisten dat er een koning was geboren. Die koning gingen zij zoeken en zo kwamen ze – met hun geschenken – aan in Bethlehem. Daar vonden zij Jezus, de pasgeboren koning der Joden.

Drie tafereeltjes beelden de belangrijke gebeurtenissen uit waarop al die vieringen eeuwenlang zijn gebaseerd, nadat zij waren opgetekend in de bijbel.
Het eerste is Advent: Jozef en Maria op weg naar Bethlehem. Het tweede is Kerst: de geboorte van Jezus. En het derde Driekoningen: het aanbieden van geschenken.  Deze tafereeltjes zijn geborduurd in petit point.

2 gedachten over “Kerst / Driekoningen op 6 januari”

  1. De ’drie-koningen’ die ik een aantal jaren geleden bij jou vond, zijn dus net op tijd terug uit het Hoge Noorden om uit het Oosten te komen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.