Kerstkleedje in Mola

handwerken voor de kerst met denneappels en mola-kleedje

De eerste keer dat ik een werkstuk zag in de Mola-techniek bleef ik er een flinke tijd op staren. “Wat is dit nou?” en: “Hoe doen ze dat?” Ook gedachten van bewondering voor vrouwen die met weinig middelen zulke mooie dingen kunnen maken. Deze detail-foto laat zien hoe het werkt: Op een ondergrond worden stukjes stof geappliceerd en dat wordt de uitsparingstechniek genoemd. Oorspronkelijk komt dit werk van de Cuna-Indianen uit Zuid Amerika. Kerstkleedje in Mola-techniekIn Nederlandse handwerkboeken wordt de techniek ook beschreven en het zou kunnen dat dit mooie kleedje door een westerse handwerkster is gemaakt. Ik plaatste het even tussen m’n eigen kussens die ik net tevoorschijn haalde. Het linkerkussen (kruissteek met Sudanwol) maakte ik toen ik nog een tiener was en ik ben blij dat ik het altijd bewaarde. In december mag het weer even op de bank. Het staat wel mooi zo, maar toch gaat het  Mola-kleedje naar de shop, net als het kussen in Hardanger borduurwerk.

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Schapen op Faroër Islands

Flanstaart

Terugblik op open huis

Weefboeken

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen