Kerstsporen in het landschap


Het zijn de donkere dagen voor kerst. We hadden een boodschap te doen in Uddel, middenop de Veluwe. Thuis staan de dozen met oude kerstversieringen in een hoek van de kamer, maar ik vind eigenlijk niks meer echt leuk. Maar ik ben er ook nog niet toegekomen om het dan maar weg te doen. Herkenbaar? Ik pakte wat uit de dozen en nam het mee in de auto. Na de boodschap wilden we rond het Uddelermeer wandelen. Dat bleek niet mogelijk (er stond een hek halverwege), dus dat kan nu ook van de ‘bucketlist’ geschrapt. Maar toch leuk om daar nu een keer te hebben gewandeld want het is een interessant gebied. M’n meegenomen plastik kerstrozen (die heb ik zeker al dertig jaar) versierden even het hek van de parkeerplaats, en daarna gingen we wandelen.

Naast het Uddelermeer ligt de Hunneschans. Dit is een Middeleeuwse ringwalburg. Deze wallen worden door archeologen aangeduid als Romeinse wachtposten of Saksische burchten. Ze zijn gebouwd toen de Veluwe een dichtbevolkt gebied was. Hier werd ijzererts gewonnen. Er wordt gedacht dat de Hunneschans gebouwd was om de winning en handel van ijzererts te beschermen want deze plek lag op een kruising van handelswegen.

Een trap is aangelegd om boven op de wal te komen. Daar was ik even in de weer met m’n rode handwerkjes. In de verte zie je m’n man lopen, op het bijna ronde binnenterrein met een doorsnee van wel 100 meter.

Ik vind het altijd boeiend om op historisch interessante plekken te zijn. Vaak wordt op bordjes en gedenkplaten wat uitleg gegeven (op de foto hierboven zie je dat bordje rechts, in brons nog wel). En de rest zoek je dan later op internet op. Misschien heeft het ophangen van wat outdated kertsversiering wel te maken met mijn behoefte om zo’n historische plek nog meer ‘in het heden’ te beleven.
Archeologen zeiden dat er op deze plek geen sporen van menselijke bewoning zijn teruggevonden. Ik heb mijn spulletjes dus ook weer netjes mee terug genomen, want het zou wel erg gek zijn om na al die eeuwen nu alsnog wat sporen achter te laten. Nu zitten die kerstdingetjes weer in de doos.

2 gedachten over “Kerstsporen in het landschap”

  1. Ik heb meegewandeld om het Uddelermeer en de lucht opgesnoven van meer dan 56 jaar geleden toen ik verhuisde naar Israel. Leuk idee om op deze manier, [tijdelijk] een beetje kleur te geven aan de winteromgeving.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.