Kinderversjes van toen


Het patroon van de kinderversjes van toen, in kruisjes van nu (ontwerp Mies Bloch) werd bekend en geliefd, maar staat nìet in het Mies Bloch Kruissteekboek. Dus het is ook moeilijker om dat patroon nog te vinden. Het verscheen o.a. in tijdschrift Margriet maar ik heb nog niet achterhaald in welk jaar dat was. Het borduurwerk met twaalf afbeeldingen en telkens één regel van het kinderliedje werd groot afgebeeld en bij dat nummer was een bijlage met de borduurpatronen. Deze kan ik nu in m’n shop zetten.

In het appartement waar ik begin deze week was, hing een wandkleed met deze kinderversjes. M’n zus had het als onafgewerkt borduurwerk gekocht en er zelf een rand, achterkant en lussen aangemaakt, zodat het een wandkleed werd. Zo kunnen weer nieuwe kleine kindertjes naar deze hele oude kinderversjes kijken en is er altijd wel iemand van de vorige generatie die in het voorbijgaan zo’n versje even zingt. Zo blijven die hele oude versjes nòg langer hangen in het collectieve geheugen.

10 gedachten over “Kinderversjes van toen”

 1. manny kloosterhuis

  Op het voorbeeld ontbreekt 1 kleutertje op het hek. Mijn dochter kreeg als kind deze 12 liedjes geborduurd. Er was een boekje van gemaakt. Twee aan twee de versjes aan elkaar genaaid. Met als titel: MARTINE’s LEESBOEK. Het was een groot succes.

  1. Hallo Manny, wat leuk dat je zo’n boekje voor je dochter maakte!
   Mijn schoonmoeder maakte ook zo’n boekje met een paar tafereeltjes voor mijn zoon,
   dus dat idee zal dan vast ook wel ergens in hebben gestaan.
   Ik hoop dat je dochter het wel heeft bewaard!

    1. Nog meer goede herinneringen! En ook al zo oud dus.
     Dat geeft een indicatie van wanneer dit patroon destijds in de Margriet is verschenen.

 2. Lieneke Castel

  Ik heb het zeker 48 jaar geleden geborduurd. Heb het patroon nog steeds, stond inderdaad in de Margriet.
  Indien er iemand interesseheeftkan het opgestuurd worden.

 3. Hallo Lieke.
  Heel toevallig dacht ik kortgeleden aan dit borduurwerk, dat ook ik zo veel jaren geleden heb gemaakt. Ik heb het destijds aan iemand gegeven en weet niet meer aan wie. Het patroon heb ik niet meer. Nu heb ik een kleinzoon en ik zou het leuk vinden om het ook voor hem te maken. Zou je het patroon voor mij kunnen kopiëren en opsturen, eventueel mailen?

  1. Ha Lieneke

   Sinds kort woont m’n moeder op een gesloten afdeling in het verzorgingshuis. Daar hangt in de hal dit wandkleed. Ik zou het graag willen maken voor m’n kleinkinderen. Heb je het patroon nog? Groetjes Willemien van Horssen-Klop

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.