Klaprozen

Klaproos uit eigen tuin! Gefotografeerd door mijn man (hij heeft een mooie macro-lens). Ze bloeien nu volop, die grote knallers. Al een paar jaar nam ik me voor dat ik de planten nà de bloei eruit ga halen, want het zijn eigenlijk lorrebossen en de bloemen bloeien maar kort. Maar als ik dan weer die knaloranje vrolijke blaadjes zie, dan begin ik weer te twijfelen.
Op de voorkant van een mooie Burda staan ook klaprozen, dus er is een manier om nog wat lànger van deze bloemen te genieten. In deze Burda staan bij elke maand geborduurde boeketten, met het patroon ernaast. Dit waren geliefde patronen, die eerst in de Anna waren verschenen, en later nog eens allemaal bij elkaar in dit tijdschrift.
Wel apart dat die klaprozen of papavers bij de maand juli staan afgebeeld. Nu is het eind mei en zijn ze in mijn tuin alweer bijna uitgebloeid.

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Living and giving

Libelle servies

Borduurwerk Stinkende gouwe

Kussentje (in natuurkleuren)

Comments

 1. Hennie zegt:

  Ik vond ze vroeger ook maar niets: te groot, te schreeuwerig. Ik vond de wilde versies veel mooier. Totdat ik deze oriëntalitische papaver op schilderijen van de expressionist Emil Nolde zag en later zijn museum-atelier met tuin in Noord-Duitsland bezocht. Ik wilde toen ook zo’n pol! Helaas verdwijnen ze telkens bij mij, dus ben ik gestopt ze hier op de zandgrond te houden. Daar in het noorden bij Denemarken waren we trouwens ver in juni en bloeiden ze pas net.
  Hartelijke groeten,
  Hennie

  • Margriet Hof zegt:

   Hoi Hennie, de wilde klaprozen zijn eigenlijk pioniers-vegetatie. En de tuin-variatie moet het maar nèt naar z’n zin hebben in de grond waar hij wordt geplant. Onze pollen zagen we de afgelopen jaren telkens wat achteruit gaan, dus ik neem aan dat we de pollen ergens anders moeten neerzetten.

   En ja, klaprozen zijn natuurlijk een geliefde bloem voor expressionistische schilders, zoals ook Monet.

 2. Wat een schitterende foto!!!

 3. Marie Paule Van Nieuwenhuyze zegt:

  Waar vind ik patroon van de klaprozen en de andere maand-bloemen?
  Ik zou ze graag borduren op formaat 36cm/36cm.

  • Margriet Hof zegt:

   De patronen van de bloemen-boeketjes per maand staat in de Burda Bloemenplaatjes. Van deze Burda heb ik meerdere exemplaren in m’n shop (in de categorie borduur-tijdschriften).

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen