Klederdracht op Pinksteren

Schilderij Kerkuitgang te Kapelle van J.C. Klinkenberg

Wat gebeurt er allemaal in honderd jaar? Heel veel, op allerlei gebied.
Honderd jaar geleden ging een groot deel van de bevolking op zon- en feestdagen naar de kerk. In Kapelle zag dat er zo uit, als op dit schilderij. Dit werd honderd jaar geleden gemaakt door J.C. Klinkenberg, en is te zien in het museum de Bevelanden (wat ik vorig jaar bezocht). Dit schilderij maakte indruk op me.
In mijn stad staat ook zo’n monumentale kerk, en daar zijn vandaag grote groepen zwarte mannen op Harley Davidsons te zien. Voor de grap zou ik er naar toe kunnen gaan en kijken of ik een contrast-foto zou kunnen maken. Doe ik niet, mij teveel herrie.

Oude ansichtkaart Klederdracht Marken
In Marken en ook in andere streken waar een eigen dracht werd ontwikkeld, werden op Pinksteren de allermooiste oude erfstukken op kledinggebied uit de spanen dozen gehaald. Marken had daar een eigen term voor: “doodantiek” moet het dan zijn. En met Pinksteren waren er ook extra versieringen, zoals zilveren knopen. Daar heb ik geen apart plaatje van maar ik heb deze oude ansichtkaart uit Marken en die vind ik ook wel aardig vrolijk. Vooral met die postzegel voorop. Die heeft een stempel uit 1917 dus ik ben eigenlijk nog een jaartje te vroeg met dit blogje.

Oude ansichtkaart rondedans Veluwe

En in de dorpen werden rondedansen gehouden, misschien ook wel op tweede pinksterdag. Ook op de Veluwe, waar ik woon. Wat ziet dat er gezellig en vriendelijk en rustig uit. Op tweede pinksterdag hebben wij onze eigen traditie ontwikkeld: al dertig jaar gaan we eerst naar de pinkstermarkt en daarna koffie drinken bij mijn moeder. Wie van onze familie niet in het buitenland is, komt dan ook. Ik zal voorstellen dat we dan ook even een rondedansje maken om de meiboom, maar het zal er toch wel anders uitzien als op deze oude ansichtkaart. Voor wie er ook op uittrekt: fijne dag gewenst! Wie thuisblijft: ook! En wie het jammer vindt dat we onze mooiste kleren niet meer hoeven aan te trekken met Pinksteren: gewoon toch doen! Dan vestigen we misschien weer een nieuwe traditie…. (maar ik denk eigenlijk niet dat het zo werkt…..)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.