Klederdrachten: Erfenis van eeuwen

Erfenis van eeuwen is de titel van één van de boeken over de rijke tradities van de Nederlandse Streekdracht. Die tradities waren halverwege de vorige eeuw al aan het verdwijnen en sommige auteurs en fotografen begonnen op tijd om de authentieke kledingstijlen vast te leggen. Dat zijn nu bijzonder fraaie boeken om door te bladeren, en vaak met veel kennis en deskundigheid geschreven. Zoals het boek Klederdrachten, de Schoonheid van ons land, waaraan de bekende streekdracht-kenner Duyvetter aan meewerkte.

Uit het voorwoord van dit laatst genoemde boek citeer ik:
Binnen het kader van de traditie der klederdrachten moet het ons bij voorbeeld opvallen, hoe voortreffelijk dikwijls het gevoel voor vorm en proporties is en hoe bijzonder altijd de smaak voor kleur en kleurcombinaties. Om een voorbeeld te noemen: het wonderlijk samenstel van bonte kleurtjes op Marken mag soms nog zo gewaagd gekozen lijken, het zal nimmer voorkomen dat deze combinatie banaal of ordinair is. Integendeel: hier blijkt men een groot kleurgevoel en een feilloze smaak te bezitten, bewijzen van innerlijke beschaving. Voorbergh, een der weinige voortreffelijke kenners van de Nederlandse streekdrachten, vertelt in Erfenis der Eeuwen over de proef die hij op Marken genomen heeft door verschillende vrouwen kleuren te laten kiezen en combineren. Daarbij was hij telkens verbaasd over de nimmer falende zekerheid waarmee de meest onverwachte nuances bij elkander werden gelegd tot een verrassend geheel.”

Sommige van deze boeken geven een kundige bespreking van de vele aspecten, attributen, wetenswaardigheden en gewoonten van de Nederlandse streekdracht, geordend naar de meest bekende streken. Andere boeken, zoals de pocket Klederdrachten in Nederland, zijn meer een fotoboek met veel foto’s en weinig tekst, en dat zijn ook leuke boeken om door te kijken.

Ook in onze tijd is er nog steeds belangstelling voor de rijke tradities en zo gaf de Nederlandse Kostuumvereniging in haar jaarboek 2000 een boek uit met twaalf studies over de invloed van Mode en Streekdracht over en weer. Eigenlijk is dat boek dus ook een illustratie dat mode en kostuum nog steeds een ‘Erfenis van eeuwen’ is. Een rijk onderwerp wat alleszins het bestuderen waard is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.