Kleedje op de klok


Wàt een tijd leven we in!
Er gebeurt zo ongelooflijk veel en het raakt ons allemaal.

Vorig jaar konden we nog denken dat het onvoorstelbaar was dat er zoiets groots zou plaatsvinden zoals zeer strenge maatregelen die onze vrijheden inperken. Maar nu maken we het mee. We zijn al meer dan een half jaar bezig om daar over na te denken, om erover te praten, om het te verwerken, om erover te horen en te lezen. En de tijd gaat alsmaar verder en de ontwikkelingen ook. Dat is toch echt enorm groot allemaal!

Vanuit ons West-Europa kijken we dan ook nog eens naar Amerika, waar ook zoveel gebeurt. Ook daar gaat de tijd verder en komt een grote gebeurtenis als de presidentsverkiezing snel dichterbij. Nòg meer om naar te kijken en een mening over te vormen en aandacht aan te geven en mee bezig te zijn. En het heeft natuurlijk ook allemaal met elkaar te maken. Hoe draait de wereld straks verder?

Vorige week liet ik op de zaterdagochtend een paar geborduurde klokkekleedjes zien en schreef dat ik die dag hoopte in een museum een foto te kunnen maken van zo’n mooie oude klok. Maar op het laatst kon ik m’n museumkaart niet vinden en toen gingen we maar ergens wandelen. Bij thuiskomst vond ik de kaart gewoon op een logische plek, waar ik in de ochtendhaast overheen had gekeken. Nu ik m’n pasje weer terug had, konden we gister naar een ander museum en daar kon ik deze klokkefoto kon maken. Dit was in het Bussemakershuis in Borne. Zò lagen die kleedjes dus vroeger over de statige klok. De kleedjes konden makkelijk uitgeklopt worden en zo kon de kostbare klok beschermd blijven tegen stof. De kleedjes waren altijd geborduurd met klassieke symbolische voorstellingen. Eerder schreef ik al eens een korte geschiedenis van het klokkekleedje.

Ik vond het ook wel veelzeggend dat ik m’n museumpasje even kwijt was. We hadden een tijdsslot gereserveerd om dat museum te kunnen bezoeken en dan moet je daar ook op tijd zijn en dat geeft stress. Een ‘uitje’ is tegenwoordig een ‘afspraak’. Het spontane van weg kunnen gaan wanneer het je uitkomt is weg. Het voelt gewoon niet fijn. Het geeft allerlei extra stress die nergens voor nodig is. Heel veel ‘maatregelen’ zijn onnodig stress- en schade-verhogend. Dat is dus nu ‘de tijd waarin wij leven.’

Het valt niet altijd mee. Maar als je dan in zo’n museum rondloopt en ziet hoe zwaar en moeizaam het leven ook vròeger was, dan helpt dat ook wel weer om te relativeren. We hebben het nog goed. We kloppen de kleedjes uit en laten het stof wegwaaien. En intussen blijven we op de wereldklok kijken om te zien hoe laat het (al) is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.