Kleur je wereld met granny squares

Vanaf het eerste decennium werden we verrast over de haak-revival, en vooral de nieuwe toepassingen van granny squares wekten onze verbazing op. Ik weet nog goed hoe ik bij het zien van de eerste foto’s op internet helemaal verrast was over deze opleving. Ik zocht gelijk m’n oude restjes katoen op en wilde ook even uitproberen om daar wat granny-vierkantjes van te haken. Dat werd m’n tasje wat ik kort geleden op mijn blog nog eens liet zien.
In de afgelopen jaren bléven we alsmaar die verrassende toepassingen en combinaties zien! Iedereen die kon haken ging meedoen en er werden allerlei toepassingen verzonnen, zoals mobielhoesjes en mok-warmers, pantoffels en poefs en pannelappen, ceintuurs en waxine-lichtjes-omhulsels, en natuurlijk ook de plaids en dekens en tassen in vele variaties. En iedereen die nog nìet kon haken, wilde het nu wel leren!

Verrassend van deze haak-opleving was ook dat de haakwerken nu gefotografeerd konden worden op de meest professionele wijze. Dat leverde mooie en aantrekkelijke foto’s op. De twee boeken die ik nu in m’n shop plaats zijn pioniers-boeken uit die eerste periode dat de nostalgische vierkantjes in de mode kwamen. Qua vormgeving werd er alles aan gedaan om deze haaksels zo mooi mogelijk te promoten en ze droegen eraan bij dat het haken een hype werd. Het zijn stimulerende boeken, en het is nog steeds leuk om ‘aan te haken’ bij deze moderne retro-look.

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Batiks uit Pekalongan

Aurlandsfjellet (1)

Kussen met tapisserie

Borduurwerkje

Comments

 1. Ik vind granny ‘s nog steeds het allerleukst om te haken. Het boekje op het blauwe haakwerk heb ik, een leuk boek!!

  • Margriet Hof zegt:

   Leuk dat je het boek herkent! Ik vind dit echt een heel leuk boek waar zòveel verrassende projecten in staan.

 2. Tja…als zelfs in een moderne sitcom ( the bigbang theory) een grannydeken over de bank ligt….dan wil het wel lukken met de belangstelling voor handwerk.

  Ik las ooit dat in tijden van crisis te zien is dat mensen meer teruggrijpen naar handwerk, behaaglijkheid thuis. de crisis is misschien wat voorbij….maar dat gevoel is dan gebleven 😀

  Fijne zondag!

  • Margriet Hof zegt:

   o, dat is wel heel grappig zeg: een programma over the bigbang theory en dan een granny square over de bank! Haha, een mooie illustratie dat bigbang echt flauwekul is, want we weten maar al te goed dat deze dekens niet ‘vanzelf’ ontstaan, en alle andere dingen ook niet!

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen