Macramé is onverminderd populair, en dat was het vroeger ook al. Knopen speelden een belangrijke rol in het leven van oude volken. Zij maakten gebruik van knopen bij het vissen en jagen, en ook bij het dragen van kledingstukken. Er is een fresco bekend uit Assyrië van ongeveer 8 eeuwen voor Chr. waarbij een militair uniform versierd is met zware geknoopte franje. Met de twee belangrijkste basisknopen, de weitasknoop en de festonknoop, kunnen patronen in ontelbare variaties worden gemaakt. Een macraméknoop bestaat uit vier naast elkaar liggende draden, de buitenste draden om de knoop mee te maken, de binnenste draden om de knoop rond te maken. De effecten worden voor een groot deel verkregen door het gebruikte garen.
In de jaren zeventig werd macramé (of macramee, of makramee, want ook in de schrijfwijze kon je laten zien dat je hip was) betrokken bij de vrije-expressie-cultuur. Er werden veel wandhangers en ceintuurs gemacrameed en de boeken en tijdschriften uit die tijd laten zien wat er nog meer mogelijk was: macramé in een cirkel, tassen, uilen en vooral: plantenhangers! Vooral de plantenhangers zijn nu weer geliefd en daarbij zijn de foto’s uit deze vintage-boeken mooie voorbeelden. In deze serie boeken die ik nu in mijn shop plaats zitten ook wat Duitse boeken en die zijn vooral vanwege de tijdsbeeld-foto’s interessant.
Dus macramé werd al heel vroeger beoefend, en in de seventies, en nu weer. Knoop voor knoop, knoop na knoop. We zitten als land ook in de knoop. En de hele wereld zit in de knoop. Het mooiste boek uit deze serie is het boek Knoop voor Knoop, uitgegeven door Kosmos. Ik was verbaasd dat ik het nog niet eerder in m’n shop had. Maar er zijn wel meer aanleidingen om verbaasd over te zijn.
Ok! Keep it up! Knoop na knoop!